Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

10. 07. 2016. 15:23 >> 15:11

HILJADU PLUS

Čanović: Krajem jula novi vaučeri

Građanima s liste čekanja u projektu Hiljadu plus stanova trebalo bi krajem mjeseca da bude dodijeljena druga grupa vaučera, na osnovu projektovanih novih ušteda i odustajanja pojedinih aplikanata, saopštio je pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma, Marko Čanović.

"Za očekivati je da i u toku septembra dodijelimo još jednu grupu vaučera za dugoročni stambeni kredit", kazao je Čanović agenciji Mina-business.

On je rekao je da je realizacija projekta Hiljadu plus, nakon što je krajem maja u prvoj fazi podijeljeno 400 vaučera, nastavljena nakon donošenja odluke Projektnog odbora da se dodijele vaučeri za 55 od ukupno 274 osobe koje su na listi čekanja.

"Metodologijom obračuna iznosa ušteda na osnovu vraćenih vaučera i sklopljenih predugovora i ugovora o kreditu sa konačnom procjenom kreditne sposobnosti aplikanata, došli smo do iznosa na osnovu kojeg je moguće dodijeliti 55 vaučera građanima sa liste čekanja", kazao je Čanović.

On je precizirao da je na osnovu vraćenih vaučera ušteda bila 611,38 hiljada eura, a na osnovu sklopljenih predugovora građana sa građevinskim kompanijama 2,05 miliona eura, odnosno ukupno 2,66 miliona eura.

"Sve uštede u okviru ciljnih grupa koje čine zaposleni u javnom sektoru, mladi bračni parovi i ostali, su raspoređene pripadajućim ciljnim grupama sa liste čekanja, dok su uštede ostvarene po osnovu prioritene ciljne grupe razvrstane u skladu sa definisanim pripadajućim kvotama – 40 odsto zaposleni u javnom sektoru, 30 odsto mladi bračni parovi i 30 odsto ostali", objasnio je Čanović.

On je naveo da je prvoj grupi sa liste čekanja, 1. jula uručen 51 vaučer, s obzirom da su četiri osobe obavijestila implementacionu jedinicu Procon da odustaju od učešća u projektu.

Čanović je saopštio da je od ukupno 400 podijeljenih vaučera u prvoj fazi projekta, do sada sklopljeno 273 predugovra o kupovini stana između građana koji su dobili vaučere i građevinskih kompanija, čija ukupna vrijednost je 14,03 miliona eura.

Prema njegovim riječima, projekat Hiljadu plus je od početka realizovan javno i transparentno, u skladu sa Odlukom Vlade o dodjeli dugoročnih kredita, nacionalnim zakonodavstvom i uslovima Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), sa ciljem da se poveća pristupačnost i mogućnost kupovine stanova građanima sa nižim i srednjim primanjima pod najpovoljnijim uslovima na tržištu.

Na pitanje kako komentariše žalbe pojedinih građana o pojavljivanju nekih novih uslova u projektu, s kojima ranije nijesu bili upoznati, Čanović je odgovorio da su jasno i precizno definisani uslovi u javnom pozivu za građane poštovani u svim fazama realizacije projekta i da novih uslova nije bilo.

"Svi zahtjevi i molbe građana koji su nam se obratili, uglavnom zbog tehničkih problema pri sklapanju predugovora o kupovini stana sa investitorima, odnosno ugovora o kreditu sa bankama, pojedinačno su rješavani na sjednicama Projektnog odbora i za svaki pojedinačni slučaj je donešena odluka, uz prethodnu komunikaciju i konsultacije sa predstavnicima banaka i građevinskih kompanija, u korist građana kao krajnjih korisnika", rekao je Čanović.

On je dodao da su eventualne razlike u kreditnoj politici banka, na koje nijesu i ne mogu uticati, dovele do potrebe za dodatnim pojašnjenima, o kojima Ministarstvo i implementaciona jedinica Procon redovno informišu građane i na čije primjedbe i žalbe urgentno odgovaraju.

"Broj primjedbi i žalbi u odnosu na broj građana koji učestvuju u projektu Hiljadu plus je minimalan i projekat se uspješno nastavlja", zaključio je Čanović.

Projekat je vrijedan 20 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država sredstvima zajma kod CEB-a, a 45 odsto iznosa pozvane komercijalne banke.

Projekat građanima omogućava uštede obezbjeđivanjem niže kamatne stope na stambene kredite u odnosu na tržišnu.

Visina kamatne stope na godišnjem nivou iznosi 3,99 odsto fiksno, za zaključene ugovore za kupovinu stanova po kupoprodajnoj cijeni do 1,09 hiljada eura po kvadratu neto korisne površine stambenog prostora, na period od 20 godina.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније