Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

28. 05. 2016. 14:45 >> 16:29

POPADIĆ SAOPŠTIO

"Uglja dovoljno za rad Termoelektrane"

U pljevaljskom basenu ima dovoljno uglja za rad drugog bloka Termoelektrane (TE), pri čemu ukupne rezerve na području Opštine Pljevlja iznose oko 190 miliona tona, saopštio je izvršni direktor Rudnika uglja, Slavoljub Popadić.

On je kazao da su istraživanja potvrdila da ležišta, na kojima Rudnik u ovom trenutku ima koncesije, raspolažu sa oko 65 miliona tona uglja, a da u okolnim manjim ležištima ima još oko 25 miliona tona. 

“Pored toga, u neposrednom zaleđu Pljevalja nalazi se ugljeni basen Maoče, sa rezervama od preko 110 miliona tona, tako da ukupne rezerve uglja na području Opštine Pljevlja iznose oko 190 miliona tona”, rekao je Popadić za list Elektroprivreda (EPCG). 

On je naveo da su s obzirom na značaj projekta izgradnje drugog bloka TE Pljevlja, radi obezbjeđivanja dodatne sigurnosti u procjenama rezervi uglja, angažovali jednu od vodećih evropskih konsultantskih kompanija u oblasti rudarstva, njemačku kompaniju Fichtner.

“Ta kompanija je u periodu od novembra prošle godine do marta uradila analize dosadašnjih istraživanja, ponovnu kalkulaciju rezervi i potvrdila da ima dovoljno uglja za nesmetani rad drugog bloka koji će, kako se očekuje, trošiti oko 1,5 miliona tona godišnje”, precizirao je Popadić. 

On je, odgovarajući na pitanje koliko su utemeljeni navodi da je upitna finansijska sposobnost Rudnika uglja da prati projekat drugog bloka, rekao da je poslovanje Rudnika u procentu od preko 96 odsto vezano za poslovanje TE Pljevlja. 

“Stabilan rad Termoelektrane znači stabilno poslovanje Rudnika koji je, zahvaljujući upravo stabilnosti proizvodnje TE, kao i preduzetim mjerama na optimizaciji troškova, u posljednje tri godine poslovao pozitivno, duplirajući dobit iz godine u godinu”, dodao je Popadić. 

Na kraju prošle godine ostvarena je, kako je podsjetio, dobit od oko pet miliona eura. Već dvije godine Rudnik se nije dodatno kreditno zaduživao, a u periodu od početka 2013. do kraja prošle godine vratio je preko 25,6 miliona eura kreditnih obaveza. U istom periodu je državi plaćeno 48 miliona redovnih obaveza na ime poreza na dodatu vrijednost (PDV), koncesija, poreza i doprinosa na zarade zaposlenih. 

“Poslovanje i egzistenciju Rudnika mogli bi da ugroze jedino zastoji ili prestanak rada TE. Povezanost rada Rudnika i TE Pljevlja najbolje ilustruje podatak da je zbog nedavnog neplaniranog 40-odnevnog zastoja Elektrane naša kompanija izgubila preko četiri miliona eura prihoda i generisala brojne neplanirane troškove zbog zateznih kamata na plaćanja koja neće moći realizovati pravovremeno”, rekao je Popadić. 

Prema njegovim riječima, paralelno sa podrškom radu Termoelektrane, Rudnik uglja u posljednjih nekoliko godina intenzivno radi na povećanju obima prodaje uglja na tržištu široke potrošnje. 

“S tim u vezi, u prošloj godini zabilježili smo znatna poboljšanja, tako da smo imali gotovo dupliranu prodaju na tržištu Srbije i Kosova, što je značajan rezultat kada je maloprodaja u pitanju”, naveo je Popadić.

On je objasnio da i pored svih tih aktivnosti i unaprijeđenja, prodaja na tržištu široke potrošnje nije dostigla značajnije procente ukupne prodaje, niti se u perspektivi može proširiti dinamikom koja bi u razumnom roku kompenzovala enventualne zastoje TE Pljevlja.

“Dakle, finansijska sposobnost Rudnika je vezana za poslovanje našeg strateškog partnera EPCG i stabilan rad Termoelektrane, i u uslovima kada TE Pljevlja radi prema usvojenom Energetskom bilansu, stabilnost naše kompanije je neupitna”, saopštio je Popadić.

On je, odgovarajući na pitanje na koji način će se definisati realna cijena uglja, kao ključnog imputa za održivu proizvodnju, ali i održivost Rudnika, rekao da iako je kompanija u prethodnom dvogodišnjem periodu intenzivno radila na modernizaciji i smanjenju troškova poslovanja, ovakav kakav je danas ipak teško može funkcionisati bez Termoelektrane. 

Popadić je dodao da gradnja novog bloka nosi određene pretpostavke po pitanju kvaliteta i cijene uglja, kao i da se Rudnik mora pripremiti za vrijeme koje dolazi. 

“Dakle, cijena uglja će se definisati na bazi partnerskih relacija RUP-EPCG, gdje će svaka strana morati da nađe interes da podrži onu drugu. U biznisu se prečesto dešava 'da hitno pojede bitno', što će reći da kratkoročni interesi izguraju u drugi plan strateški važne ciljeve”, objasnio je Popadić. 

To, kako je kazao, znači da trenutno niska cijena električne energije na berzama može da indukuje ishitrene mjere, kao što su neodrživo smanjenje cijena uglja ili neplansko zaustavljanje TE Pljevlja, što kratkoročno može dati dobar rezultat, ali će dugoročno napraviti ogromnu štetu. 

“Nadam se da trenutne turbulencije na tržištu električne energije neće zamagliti dugoročne strateške interese Crne Gore na polju energetike. Rudnik se priprema da obezbijedi odgovarajuću cijenu, a EPCG bi trebalo da kroz stabilan rad TE Pljevlja podrži finansijsku konsolidaciju Rudnika, koja je izvjesna i već daje rezultate”, dodao je Popadić.

On je, govoreći o pokrivanju troškova otvaranja novih rudokopa i rekultivacije postojećih kopova, rekao da je RUP nesporno na putu finansijske konsolidacije. 

“Taj put podrazumjeva podršku Rudniku u periodu do izgradnje novog bloka ili revitalizacije postojećeg, kako bi se nivo zaostalih obaveza doveo u održivu poziciju i istovremeno realizovale neodložne investicije”, naveo je Popadić. 

Model finansijske konsolidacije je, kako je precizirao, razvijen u saradnji sa njemačkom kompanijom Fichtner, a sa njim je upoznata i Elektroprivreda. 

Ukoliko predloženi model zaživi i podrži ga EPCG, otvaranje novih i rekultivacija kopova neće biti dovedeni u pitanje. Taj model, inače, podrazumijeva da se otvaranje novih kopova pomjera za 2021. godinu, a rekultivacija izvodi po zakonu i planskim dokumentima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније