Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Anadolija

22. 05. 2016. 17:50   >>  20:09 2

U CRNOJ GORI

Stranci najčešće nalaze posao u građevinarstvu

U Crnoj Gori je od početka godine 3.637 stranaca dobilo radnu dozvolu, a najveći broj njih zaposlen je u oblasti građevinarstva.

Ususret turističkoj sezoni, koja u Crnoj Gori zvanično počinje 1.juna, sve je veća potražnja za radnom snagom. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, koje od ove godine vodi evidenciju izdavanja radnih dozvola za strance, od 1. januara do 8. aprila, u okviru godišnje kvote za zapošljavanje stranaca, izdato je ukupno 3.637 dozvola za privremeni boravak i rad.

U odnosu na isti period 2015. godine, primjetno je da je ove godine izdato znatno manje radnih dozvola. 

"Na osnovu radnih dozvola, koje je izdao Zavod za zapošljavanje Crne Gore, shodno Zakonu o zapošljavanju i radu stranaca, u periodu od 1. januara do 31. marta 2015. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo 6.469 odobrenja za privremeni boravak stranaca, u skladu sa Zakonom o strancima, koji je prestao da važi 1. aprila 2015. godine, što je znatno više u odnosu na isti period u 2016. godini", saopšteno je iz MUP-a Crne Gore.

Radne dozvole za strance iz Srbije, BiH, Rusije, Kine...

MUP je od početka godine radne dozvole izdavao strancima iz, između ostalih, Srbije, BiH, Rusije, Ukrajine, Makedonije, Kine, Kosova, Albanije, Hrvatske, Italije.

"Shodno Zakonu o strancima, dozvole za privremeni boravak i rad prema namjeni, može se izdati radi zapošljavanja stranca, sezonskog zapošljavanja stranca i rada upućenog radnika. Od ukupno izdatih 3.637 dozvola za privremeni boravak i rad, 3.120 se odnosi na zapošljavanje stranaca, 121 na sezonsko zapošljavanje stranaca i 396 na rad upućenog radnika", saopšteno je iz MUP-a Crne Gore. 

Najviše dozvola za oblast građevinarstva

Najviše dozvola izdato je za oblast građevinarstva, ukupno 1.381 dozvola, dok je 486 dozvola izdato za usluge smještaja i ishrane.  Za rad u trgovini na veliko i malo izdato je 338 dozvola, 288 za stručne, naučne, inovacione i tehničke djelatnosti, 124 za saobraćaj i skladištenje, 119 za informisanje i komunikacije, 176 za administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, a 112 za prerađivačku industriju.

U Crnoj Gori je prošle godine izmijenjen Zakon o strancima, čije odredbe propisuju da će se radna snaga iz drugih država zapošljavati samo u slučaju da za traženi posao na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore nema nezaposlenih osoba koje ispunjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa na određenim poslovima ili je osoba sa te evidencije odbila zasnivanje radnog odnosa na tim poslovima.

Shodno Zakonu o strancima, dozvola za privremeni boravak i rad se odobrava do godinu dana.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније