Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

27. 12. 2018. 16:23 >> 15:56
2

IZ VLADE SAOPŠTENO

Utvrđeno ukupno 20,45 hiljada radnih dozvola

Vlada je danas utvrdila godišnji broj dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za narednu godinu, od ukupno 20,45 hiljada.

Generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje, Edina Dešić, kazala je da se od navedenog broja pet hiljada dozvola nalazi u rezervi kod Ministarstva rada i socijalnog staranja koje ih može dodatno rasporediti za pojedine namjene u skladu sa potrebama tržišta rada.

“Za zapošljavanje stranaca se utvrđuje 11,9 hiljada dozvola, a za sezonsko 3,55 hiljada”, navela je Dešić nakon sjednice Vlade.

Prema njenim riječima, iz ukupno utvrđenog broja raspoređeno je ukupno 15,45 hiljada dozvola.

“Najviše dozvola je opredijeljeno za djelatnost građevinarstva, zatim usluge smještaja i ishrane, ostale uslužne djelatnosti i trgovina na veliko i malo”, kazala je Dešić.

Ona je podsjetila da se godišnji broj dozvola definiše u skladu sa migracionom politikom, stanjem i kretanjem na tržištu rada u Crnoj Gori, a utvrđuju se i djelatnosti u kojima se stranci mogu zapošljavati.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, kojim je posredovanje pri zapošljavanju prepoznato kao temeljna aktivnost po kojoj se prepoznaje uloga Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) na tržištu rada.

“Predlogom su definisani poslovi u vezi sa zapošljavanjem koji obuhvataju posredovanje i pripremu za zapošljavanje, sprovođenje mjera aktivne politike zapošljavanja i druge mjere usmjerene na povećanje zaposlenosti odnosno smanjenje nezaposlenosti”, objasnila je Dešić.

Prema njenim riječima, mjere aktivne politike zapošljavanja će se ubuduće sprovoditi kroz programe koje donosi upravni odbor Zavoda.

“Novina zakona su i ostali tražioci zaposlenja, za one koji se ne smatraju nezaposlenim, a koji se mogu prijaviti Zavodu radi savjetovanja i informisanja u svrhu razvoja, upravljanja karijerom i posredovanja pri zapošljavanju”, dodala je Dešić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније