Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Dženana Kuč, TVCG

09. 04. 2024. 19:49 >> 19:50
Čitaj mi:

alarmantno u rožajama i plavu

Potkornjak uništava šume, nužna hitna sanitarna sječa

Osim što šumama prijete požari, stabla na sjeveru zemlje na udaru su parazita potkornjaka. Iz rožajske Područne jedinice Uprave za gazdovanje šumama i lovištima poručuju da mjere sanitarne sječe za sada nijesu efikasno sprovedene. Nadležni, poručuju moraju da shvate da vremena za čekanje nema.

Plavljanin Nedžat Cecunjanin sa zabrinutošću posmatra šumu Javorje, čija se stabla pod najezdom potkornjaka suše. Iz Udruženja drvoprerađivača iz te opštine poručuju da je neophodna hitna reakcija nadležnih.

"Ja mislim da je ogromna šteta. To je parazit koji je uvijek tu, samo ga treba držati pod kontrolom. Kako ga držati? Znači sanitarnom sječom. Šuma treba njega, isto kao što treba svakoj bašti, svakome vrtu", kazao je Cecunjanin.

Situacija je alarmantna i u Rožajama. Širenju bolesti među stabljima smrče pogodovala je blaga zima. Na terenu je i ove godine postavljen ogroman broj feromonskih klopki, no preventivne mjere nijesu u potpunosti dale rezultate.

"Ovdje neko taji u državi. Da li je to ministarstvo ili neko ko donosi te odluke. Tako da smo došli u stanje da se od prošle godine tek sad raspisuju neke aukcijske prodaje za prodaju sanitara. Sanitar, kao što znamo, to su nepredviđene sječe koje ne mogu da trpe niti tendere, niti odluke ministarstva kao ni vlade. To mora po hitnom postupku da se dešava", kazao je Alen Kalač, šef Područne jedinice Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, Rožaje.

U Upravi za gazdovanje šumama i lovištima tvrde i da su bili spriječeni da u potpunosti ispoštuju preporuke struke.

"Zbog ogromnog pritiska javnosti, građana i nevladinog sektora koji je uticao da se ne uzima jedan odnosno do dva prstena zdravih stabala oko zaraženih stabala, mi smo došli u situaciju da se i ove godine proširio potkornjak", kazao je Alen Kalač, šef Područne jedinice Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, Rožaje.

Više se ne smije čekati. Do kraja maja morala bi se posjeći sva zaražena stabla.

"Vršimo trenutnu doznaku. Do kraja mjeseca će biti izvršena doznaka svih sanitarnih stabala na čitavom području Crne Gore. Nadamo se da će tenderi biti u što kraćem roku raspisani i to se mora doznačiti, posjeći i izvući šume", Alen Kalač, šef Područne jedinice Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, Rožaje.

U zavisnosti od daljih radnji bitka sa potkornjakom mogla bi trajati godinama. Iz Rožaja apeluju na državu i da izdvoji više sredstava za sprovođenje sanacionih planova kako bi se sačuvalo blago sjevera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније