Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Darko Bulatović, TVCG

23. 03. 2022. 06:30 >> 06:32
3

BUŠENJE NA KOPNU

Grahovska nafta – legenda ili stvarnost?

Iz Vlade Crne Gore ne odustaju od potrage za naftom i gasom. Bušenje crnogorskog podmorja nije zasad dalo rezultate, ali možda hoće bušenje na kopnu. Grahovski kraj u opštini Nikšić posebno je interesantan jer se tu već istraživalo od 1961- 1963. godine.

Mještani Zoran Milović Radovan Vučković , predsjednik MZ Grahovo, kažu da niko nikad nije vidio niti kap nafte, ali da se bušilo, bušilo se. Pune dvije godine, u Osječenici nadomak Grahova. Da se na lokalitetu koji su anšoj ekipi pokazali zaista nešto radilo potvrđuju i betonske gromade iz kojih vire čelične šipke.

„Bio je tu veliki toranj. Sjećam se da sam kao četvorogodišnjak ovdje dolazi i donosio ocu sendviče jer je bio angažovan kao radnik“, priča šesdesettrogodišnji Zoran koji živi u blizini bušotine.

Prisjeća priča kako je te 1963. sve ukazivalo na to da su ovdje zaista pronašli naftu. Ipak, od svega je na kraju ostala samo zapečaćena bušotina.
„1963. godine zaglavio se pribor za bušenje na nekih 3.200 metara koliko ja znam. Tu se stalo i to je ostalo tako, ali proglašenio je bilo da se našla nafta i bilo je ogromno slavlje. Proslaav se napravila kao da je nađena nafta na Osječenici. Šta se desilo, je li je bilo, nije li je bilo ne znam. Uglavnom, kazali su mi strai ljudi kasnije da je dolazio neki stručnjak iz Slovenije da odredi koliko ima nafte i ima li je. Tu je sve završeno“.

No šest decenija kasnije legenda o grahovskoj nafti opet živi. Ne pominju je mještani, već struka. U Vladi Crne Gore imaju ozbiljne planove kad je u pitanju baš ovaj lokalitet.

„Ta bušotina je dala pojave nafte, gasa i bitumije od 1.093 metra do 2.273 metra. Ranije se bez ikakvih seizmičkih istraživanja odlučivalo na osnovu geoloških struktura gdje će da buše i na osnovu takvih procjena ta buština je zaista dala super rezultate, tako da eto, vidjećemo šta će biti stav ministasrtva i kako ćemo ići u ta istraživanja. I naravno, za Grahovo bi to bilo, ako bi se našla nafta, jedan strašan potencijal i da se razvije i finansijski da odskoči. Tako da, vrijeme će nam svoje pookazati“ ističe Marko Adžić iz Uprave za ugljovodinke.

Vučković i Milović pozivaju stručnjake, da dođu, da provjere još jednom.

„Znači oni tvrde da tu ima, da postoji. Ništa, sad možemo reći dobro su nam dobro došli. Neka dođe ministarstvo, da pogledaju. Ja mislim da bi najviše imala država, ali i mjesna zajednica neki udio mali, pošto se baš nalazi u ovoj našoj MZ Grahovo. Tako da bi bilo obostrano svima od korisiti. Nama mještanima, državi, možda još nekim državama u okruženju“, poručuje Vučković koji je i predsjednik MZ Grahovo.

Osim Grahova Vlada kao potencijalna naftna nalazišta pominje Župu, ali i Skadarsko jezereo. Plan je da se sa istraživanjima krene početkom naredne godine.

Nafta u Skadarskom, pitanje je sad.

“Nije sve u bogatstvu, nije svaki čovjek srećan ako je bogat. Ima nešto što je vrjednije od toga. Ne znam ko je došao do te ideje da se jezero ispituje, ja mislim da bi se ovaj narod pobunio bez obzira na količinu novca koja bi se zaradil”, ovako Zoran Drašković, ribar i mještanin Vranjine odgovora zatečen našim pitanjem šta misli o potencijalnim nalazištima nafte na rejonu Skadarskog jezera.

Zoran je kaže ribar otkad zna za sebe. Ne lovi u mutnom ali bi mu Skadarsko jezero nafta mogla samo zamutiti.
“Ovu prirodnu ljepotu je greota uništiti”, jasan je Zoran.

Ipak ne misle svi tako. Čovjek uništava jezero gotovo svakodnevno kaže Nenad Petranović iz Virpazara.

“Što se tiče istraživanja ja nemam ništa protiv jer ja ne vidim da oni mogu napravit jezeru što mi sami ne radimo. Možda i vidim da će ga oni zaštitit od nas” objašnjava Nenad i zaključuje da postoje te tehnologije danas koje vade naftu i ništa ne zagađuju.

“Viši smo mi problem jezeru”, poručuje on.

Isitna, ne bi bilo prvi put da se na području NP Skadarsko jezero traga za naftom. Čak je kralj Nikola postavio prvu bušotinu u Crmnici.

Na području Crmnice, Bukovika i Macuge, tu su rađena neka ispitivanja i pravljene bušotine, nije nađeno ništa što bi bilo isplativo za komercijalnu eksploataciju. Čisto sumnjam i ovdje da na teritoriji jezera moze da postoji, i ako postoji ne bi se složio s tim”, kaže Tomislav Ukšanović, predsjednik MZ Crmnica.

Na otpor istrazivanju nafte računaju u i u nadležnom ministarstvu, ali su uvjereni da po jezero ne bi bilo negativnih posljedica.

Nema ko nije rekao da je ovo idealna zona, da je ovo idealno područje i da bi se moglo naći nešto, ali to je naš nacionalni park, mislim da teško možemo stupiti u istraživanja. Dokazali smo sad da možemo bez ikakvog incidenta da izvršimo istraživanja, i seizmika i bušenje bez ijednog zagađenja. Ali vidjećemo, zavisi od stava ministarstva ekologije, zaključuje Adžić.

Autori Marija Radulović, Darko Bulatović TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније