Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Jens Turau  [ DW ]

10. 04. 2024. 07:51

Da li Njemačka ima gdje da smjesti 20.000 slonova?

Slonovi u Bocvani

Ima poklona kojima baš ne možete da se radujete. Ovo je jedan od njih: očigledno ogorčen politikom njemačke vlade, predsjednik Bocvane Mokgveci Masisi najavio je da želi da preda Njemačkoj 20.000 slonova. Predsjednik te države u južnoj Africi, to je rekao u intervju „Bildu“, najtiražnijem njemačkom tabloidu, i tako se pobrino da se za njegovu ponudu čuje nadaleko.

Predsjednik Bocvane takođe je rekao da bi Njemci trebalo da „žive sa slonovima onako kako to pokušavaju da propišu nama“.

Predstavnici medija već traže područja u Njemačkoj gdje bi životinje mogle da nađu novi dom. U retko naseljenom Ukermarku na sjeveroistoku Brandenburga? Ili u Donjoj Saksoniji na sjeveru Njemačke?

Predsjednik je baš jako ljut

Šta se desilo? Neposredno prije te ponude, ministar za životnu sredinu Bocvane, Dumizveni Mtimkulu, razgovarao je u Berlinu s njemačkom koleginicom Štefi Lemke (Zeleni). Bilo je riječi o mnogim temama, pa i o njemačkom planu da se zabrani ili bar oštro ograniči uvoz trofeja divljih životinja, na primjer iz lova na slonove i neke vrste majmuna.

Predsednik Bocvane Mokgveci Masisi

Njemačka je u EU ubjedljivo najveći uvoznik lovačkih trofeja međunarodno zaštićenih životinjskih vrsta. Lemke je još prije dvije godine naglas razmišljala o tome da se zalaže za smanjenje uvoza. Njemačke grupe za zaštitu prirode i životinja to odavno podržavaju.

Belgijski parlament je u januaru jednoglasno odlučio da zabrani uvoz lovačkih trofeja ugroženih vrsta. Bocvana je, sa svoje strane, već bili u misiji u Francuskoj i Velikoj Britaniji sa zahtjevom da ne uvode nikakva ograničenja.

U Bocvani živi 130.000 slonova

Vladi Bocvane takvi planovi smetaju, jer je lov na slonove važan izvor novca – lovci su često bogati turisti iz EU ili SAD. Ministar životne sredine Bocvane je ranije u Berlinu izjavio da oko 50 lokalnih zajednica ima koristi od lova u iznosu od oko dva miliona evra godišnje.

Predsjednik Masisi tvrdi da slonovi u međuvremenu predstavljaju pošast u njegovoj zemlji. Svakodnevno se dešavaju napadi na ljude, često s fatalnim posledicama. Njemački planovi i planovi drugih zemalja EU idu na štetu njegove zemlje, podstiču siromaštvo i krivolov.

Bocvana, koja je po površini jedan i po puta veća od Njemačke, dom je skoro trećini svih afričkih slonova – oko 130.000. Poređenja radi, u Njemačkoj ima oko 130 slonova, od kojih većina živi u zoološkim vrtovima.

A i uvoz lovačkih trofeja u Njemačku je podnošljiv. Prema podacima Savezne agencije za zaštitu prirode, prošle godine je bilo 650 uvoza takvih trofeja, 26 od njih su bili trofeji afričkih slonova.

Predsjednik Masisi: „Moraju da žive u slobodi“

Očigledno postoje tenzije između dvije zemlje oko pitanja zaštite životinja. Na tu pomisao navodi i to što je predsjednik Bocvane u intervjuu za „Bild“ rekao da je uslov za predaju 20.000 slonova, da te ogromne životinje mogu da žive slobodno u prirodi u Njemačkoj – i da ih Njemačka transportuje.

Predsjednik je rekao da bi volio da „sazna kako na to gleda gospođa Lemke“.

U Bocvani se često žale na to da naročito Evropljani ne priznaju dovoljno napore te zemlje u zaštiti slonova.

Zbog nje je Nemačkoj ponuđeno 20.000 slonova: nemačka ministarka za zaštitu životne sredine Štefi Lemke (Zeleni)

Krajem februara je i vlada Namibije u oštrom pismu ministarki Lemke takođe osudila bilo kakva ograničenja uvoza trofeja kao „nezakonito“ i „neokolonijalno miješanje“ u unutrašnje stvari te države. Namibija se graniči sa Bocvanom i bila je njemačka kolonija.

Ministarka nema vremena za put u Bocvanu

Njemačka ministarka za životnu sredinu se sada suprotstavila utisku da je razgovor sa kolegom iz Bocvane bio problematičan, te kaže da je bio „otvoren i konstruktivan“.

Međutim, ministar Mthimkhulu rekao je da je pozvao Lemke u Bocvanu kako bi iz prve ruke stekla utisak o situaciji. Ali, političarka Zelenih je to odbila i rekla da – nema vremena.

WWF: Ljude ne ostavljati same s izazovima zaštite vrsta

O ponudi poklona iz Bocvane naveliko se raspravlja u njemačkim medijima i među stručnjacima za zaštitu prirode – i to itekako s razumijevanjem za poziciju Bocvane.

Tako je Svetska fondacija za prirodu (WWF) objasnila: „Diskusija pokazuje koliko su veliki izazovi očuvanja vrsta i prirode za mnoge zemlje u Africi i na globalnom jugu. Svako ko želi da opstanu slonovi, lavovi, leopardi i drugi veliki sisari, ne smije da ostavi ljude koji tamo žive da se sami bore sa tim izazovima.“

U Africi živi do 415.000 slonova, 1990. godine bilo ih je oko deset miliona (na fotografiji slonovi u Keniji)

Drugi se bave pitanjem gdje tačno u Njemačkoj može biti smješteno oko 20.000 slonova. Pokrajinska kancelarija za zaštitu prirode u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji objavila je: „Afrički slon se prilagodio raznim staništima. Ona se sastoje od polupustinja, otvorenih travnatih predjela i savana, poplavnih ravnica ili močvara.“ Osim toga, slonovi u prosjeku pređu oko deset kilometara dnevno.

Ali, tako veliki broj predloga pokazuje da njemački posmatrači ponudu poklona iz Bocvane ipak ne shvataju sasvim ozbiljno.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na njemačkom.

 

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније