Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

28. 03. 2024. 12:40

Kako Ustavni sud zaštititi od ekstremista?

Sedište Ustavog suda u Karlsrueu

Koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca planira promjenu Osnovnog zakona, kako se u Njemačkoj naziva ustav, i to u dijelu koji se odnosi na Ustavni sud, javljaju njemački mediji. Prema pisanju lista „Rajniše post“, promijenili bi se članovi 93 i 94 i to rečenicama: „Savezni ustavni sud je svim ostalim ustavnim tijelima samostalni i nezavisni najviši sud zemlje“.

U nacrtu zakona dalje se definiše da se Ustavni sud sastoji od dva sudska vijeća sa po osam sudija koje na 12 godina biraju gornji i donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag i Bundesrat. Naknadne promjene sudija neće biti moguće.

Osnovnom zakonu trebalo bi da bude dodata i rečenica: „Odluke Saveznog ustavnog suda obavezuju sva ustavna tijela države i saveznih pokrajina, kao i sve sudove i državne urede.“

Prema navodima medija, opozicioni Demohrišćani (CDU/CSU), bez čijih glasova u Bundestagu su promjene neostvarljive, signalizirali su spremnost da podrže namjeru vlade. Postoji, kako se navodi, „potreba za razjašnjenjima“ o čemu će Demohrišćani i vlada koju čije Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP) razgovarati nakon uskršnjih praznika.

Sprečiti uticaj ekstremista: protest AfD-a u Diseldorfu

Ustavni sud na udaru ekstremista

Posljednjih mjeseci političke stranke raspravljaju kako da pravosudne organe, a posebno Ustavni sud, zaštitite od uticaja ekstremista, poput stranke Alternativa za Njemačku (AfD). Ta partija je zbog toga što je neke njene ogranke Ured za zaštitu ustavnog poretka proglasio radikalno desničarskim organizacijama, na nekoliko sudova u zemlji pokrenula talas kontratužbi.

Do sada je zakon koji reguliše nadležnosti i metode Ustavnog suda bilo moguće promijeniti prostom većinom u Bundestagu, što od sada neće biti moguće. Za promjene u samom Osnovnom zakonu i do sada je bila potrebna dvotrećinska većina glasova poslanika.

Promjenu zakona podržava i Savez pravnika Njemačke.

nk (ard/afp)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније