Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tobijas Kojfer, Ramona Samuel (Rio)  [ DW ]

19. 03. 2024. 10:07

Brazilska privreda cvjeta zahvaljujući Kini i Rusiji

Soja iz Brazila je, između ostalog, veoma tražena roba u Kini (na fotografiji luka Nantong)

Marsio Pohman je već nekoliko mjeseci na čelu brazilskog Zavoda za statistiku (IBGE). Taj ekonomista, kojeg je na dužnost postavio predsjednik države Lula da Silva, već na početku svog mandata ima radosne vijesti za svog šefa. Brazil je opet među deset najvećih svjetskih ekonomija s ostvarenim rastom od 2,9 odsto i BDP-om od 2,17 biliona američkih dolara u 2023. godini.

Privreda najveće južnoameričke države tako nastavlja pozitivan trend iz 2022. za vrijeme mandata spornog predsjednika Žaira Bolsonara. Zato je bivši predsjednički kandidat Kiro Gomes za američku Si-En-En zlobno prokomentarisao da Lula „nije ništa“ promijenio u Bolsonarovoj ekonomskoj politici.

Brazilski predsednik Lula da Silva odlučio je da svoju zemlju stavi na stranu Pekinga i Moskve, uprkos geopolitičkim sukobima - ta odluka se sada pokazuje kao ekonomski isplativa

Poljoprivreda kao motor ekonomskog rasta

Jedan od razloga za rast brazilske privrede je krajnje efikasna agrarna industrija. Zahvaljujući rekordnoj proizvodnji soje i kukuruza brazilska poljoprivreda je prošle godine zabilježila rast od 15,1 odsto. To je novi rekord.

Osim toga, ekonomski uspjeh te zemlje usko je povezan i s odlukom Lule da Silve da Brazil u aktuelnim geopolitičkim sukobima zadrži na strani Pekinga i Moskve. Ta odluka se ekonomski isplatila.

Kina je najvažniji ekonomski partner Brazila

„Međunarodna trgovina Brazila danas više nije zamisliva bez Kine“, kaže za DW profesor Roberto Gular sa Univerziteta Brazilija. „Kina je najvažnija zemlja za brazilski izvoz, 2023. je Brazil u tu ogromnu azijsku državu izvezao robu u vrjednosti od 104 milijarde dolara. To je tri puta više od izvoza u SAD.“

On ističe da je Kina u posljednjih deset godina takođe povećala svoje investicije u Brazilu, ali i diverzifikovala svoj angažman u brazilskoj privredi. Gular navodi da je Kina veoma prisutna u automobilskoj industriji, energetici i poljoprivredi.

Za svetsku automobilsku industriju Brazil je tržište budućnosti, između ostalog i zato ta zemlja trenutno privlači mnogo stranih investicija

Važna je i Rusija

On takođe ukazuje da je i Rusija važna za Brazil, prije svega zbog vještačkog đubriva. Zbog embarga koji su zapadne zemlje uvele nakon ruske agresije na Ukrajinu, Brazil je postao treći po važnosti uvoznik fosilnih goriva iz Rusije.

„Konačno, ne smije se zaboraviti da su Brazil, Rusija i Kina članice BRIKS-a i partneri u Novoj razvojnoj banci, čija je glavna uloga ulaganje u infrastrukturu“, kaže Gular. BRIKS je ekonomski savez rastućih ekonomija, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, koji se sve više otvara i za nove članice.

Četiri predsednika i jedan ministar spoljnih poslova: samit zemalja BRIKS-a u Johanesburgu (Južnoafriška Republika) avgusta 2023. bez predsednika Rusije Putina, koji je iz predostrožnosti poslao svog šefa diplomatije Lavrova (desno)

Brazil – otvoren za sve strane

Istina, tu pozitivnu sliku kvare neuspjesi poput onog koji bilježi državni naftni koncern „Petrobras“, čija je vrijednost nedavno znatno pala na berzi. Ipak, trenutno sve ukazuje da bi Brazil mogao da postane motor napretka u Južnoj Americi. Skoro svake nedelje stižu milijarde teške najave investicija stranih proizvođača automobila koji Brazil vide kao tržište budućnosti. To će srednjoročno imati pozitivan efekat, čak i ako Brazil ponovo sebi dozvoli veće državne izdatke i tako optereti svoj budžet.

Ekonomski stručnjak Felipe Rodrigez s brazilskog Univerziteta Federal Fluminense (UFF) smatra da je njegova zemlja u dobroj poziciji i zato što je otvorena za sve strane: „Brazilska trgovina s Kinom je veoma izražena, ali Brazil je još uvijek trgovinski partner i sa SAD.“ Ipak, kako prenosi Rodrigez, trgovinska razmjena sa SAD je smanjena, a sa Kinom je ostvaren suficit od 51 milijarde dolara.

Osim toga, Brazil se u okviru Merkosura, odnosno zajedničkog tržišta zemalja Južne Amerike, zalaže za sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini s Evropskom unijom, kao i s pojedinim azijskim zemljama, recimo sa Japanom.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na njemačkom.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније