Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 07. 2015. 13:57 >> 14:00
24

OD DECEMBRA

Vojvodi Mirku spomenik od 10 metara

Spomenik vojvodi Mirku Petroviću, koji će biti postavljen na Trgu Republike u Podgorici, biće visok deset metara, navodi se u Odluci o podizanju spomenika vojvodi Mirku, o kojoj će se odbornici u Skupštini Glavnog grada izjasniti na sjednici u četvrtak 30. jula.

 

 

Spomenik će, kako stoji u odluci, biti izgrađen u kamenu, u vidu obeliska sa postamentom, visine deset metara.

Na postamentu će, piše u materijalu dostavljenom odbornicima, pisati: "Velikom vojvodi Mirku Petroviću Njegošu, 1820–1867 i crnogorskim  junacima učesnicima  oslobodilačkih ratova 1853, 1862, 1876–1878".

Stajaće i tekst: "Spomenik je podignut  2015. godine  po uzoru na prvobitni koji je otkriven 8. novembra  1886. godine, a srušen 6. januara 1919. godine".

Odlukom je predviđeno da spomenik bude podignut do decembra ove godine, a o održavanju istog će brinuti Glavni grad.

"Imajući u vidu da je ličnost Velikog vojvode Mirka od izuzetnog istorijskog, državnog i društvenog značaja za Crnu Goru, kao i doprinos  crnogorskih junaka učesnika u oslobodilačkim ratovima  1853, 1862, 1876 – 1878 godine, Glavni grad – Podgorica inicirao je podizanje spomenika po uzoru na prvobitni", navodi se u obrazloženju odluke.

 

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније