Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Radio Tivat

11. 11. 2014. 18:54 >> 18:52

TIVAT

Počast Joku Džejmsu Meštroviću

Komemorativnim skupom na tivatskom groblju kod crkve Svetog Jovana danas je obilježeno 90 godina od kada je Joko Džejms Meštrović, američki ratni heroj Prvog svjetskog rata iz Đuraševića, odlikovan najvišim vojničkim odlikovanjem SAD, kongresnom medaljom časti.

Meštrović je bio narednik u američkoj pješadiji, a tokom borbi kod Fisneta u Francuskoj, njegov komandant jedinice ostao je ranjen između dvije linije fronta.

Meštrović je i pored jake mitraljeske i artiljerijske vatre otišao do oficira, donio ga na leđima u zaklon i pružio mu prvu pomoć, zahvaljujući kojoj je preživio.

Iako je tri puta proglašavan mrtvim, poginuo je u najvećoj bici na Marni 1918. godine, kada su borbe sa Njemcima bile završene. Po naredniku Joku Meštroviću, jednom od 87 američkih heroja Prvog svjetskog rata, nosi ime ulica u Freznu, Kalifornija, a nedavno je po njemu nazvana i ulica u Podgorici, pored američkog konzulata.

U ime ambasadorke SAD, Sju Kej Braun, vijenac na grob Joka Meštrovića, uz vojnički pozdrav, položio je potpukovnik Daren Evans, američki vojni ataše u Crnoj Gori. On je, u svom obraćanju prisutnima, naglasio da SAD širom svijeta obilježavaju dan veterana, te da je Joko Meštrović jedan od emigranata koji je postao američki ratni heroj.

„Kada je rat počeo, pristupio je vojsci SAD kao dobrovaljac, pristajući da ratuje ne samo za Ameriku, već i Crnu Goru. Zbog onoga što se tada dešavalo na Balkanu, on se borio za svoju rodbinu u prijatelje, kao i ideale koji predstavljaju Ameriku. Na kraju je za te ideale dao krajnju žrtvu", istakao je Evans.

U ime porodice Meštrović, ambasadi SAD zahvalio je unuk Joka Meštrovića, Mitjan, koji sa porodicom živi u Makarskoj. On je rekao da porodica ima želju da u zaseoku Meštrovići podigne spomen dom posvećen američkom ratnom heroju iz Đuraševića.

„25.novembra se navršava 90 godina od kada je proglašen herojem. Želja naše porodice i loze Meštrovića je da svi budu upoznati sa njegovim životnim djelom. Mi bi sve njegove zasluge, ordenje i medalje željeli javno izložiti, a ne da stoje u našoj privatnoj zbirci. Da ljudi mogu iz toga vidjeti, što je on napravio", rekao je Mitjan Meštrović.

Ideja od podizanja spomen doma Joku Meštroviću u Đuraševićima je daleko od realizacije. Prema riječima Mitjana Meštrovića, tokom posjete tadašnjeg američkog ambadasora Roderika Mura, u opštini Tivat su obećali da će sanirati put do Meštrovića što je glavni preduslov za realizaciju projekta. Unuk Joka Meštrovića podsjeća da je od svega toga put u dužini od kilometar jednom prilikom očišćen, ali da o izgradnji puta nema više ni riječi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније