Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 01. 2013. 21:13 >> 21:19

SAVJET ZA LJUDSKA PRAVA UN

Napredak u oblasti ljudskih prava

Crna Gora je značajno napredovala u izgradnji istitucija sistema i poštovanju ljudskih prava u periodu od prethodnog izvještaja iz 2008. godine do danas, ocijenila je Radna grupa Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija. Preporučen je nastavak napora na implementaciji zakona.

U Ženevi je danas usvojen Nacrt izvještaja o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, koji je crnogorska delegacija, predvođena ministrom za ljudska i manjinska prava Suadom Numanovićem, predstavila u utorak.

U Nacrtu su sadržane preporuke država članica za unaprjeđenje stanja ljudskih prava i on će biti dostavljen Vladi na razmatranje, navedeno je u saopštenju iz Ministarstva.

U preporukama, države su se osvrnule na dalje jačanje kapaciteta Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, nastavak napora na implementaciji zakona, strategija i akcionih planova iz oblasti borbe protiv diskriminacije.

Navodi se da je ukazano na potrebu suzbijanja trgovine ljudima i nasilja nad ženama, kao i garantovanje slobode izražavanja i mišljenja.

Jedan broj zemalja, kao što su SAD, Njemačka, Holandija, Austrija, pored pozitivnih ocjena o neospornom napretku na planu poštovanja ljudskih prava u Crne Gore, izrazile su očekivanje i potrebu unaprjeđenja rada pravosudnih organa, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je na liniji zalaganja Evropske unije i naših unutrašnjih političkih prioriteta u ostvarivanju većeg stepena vladavine prava.

Države koje su učestvovale u debati (a bilo ih je 54) imale su izuzetno pozitivan stav u odnosu na napore Crne Gore na uspostavljanju zakonodavnog i institucionalnog okvira za unaprjeđenje ljudskih prava i sloboda i ukazale (kroz 124 preporuke) na korake koje država treba da preduzme u cilju daljeg unaprjeđenja ljudskih prava i sloboda, navodi se u saopštenju iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније