Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 07. 2014. 14:50 >> 14:51

SEKULOVIĆ PORUČIO

Nužne smjene čelnike pravosuđa

Crnogorskom pravosuđu potreban je personalni diskontinuitet rukovodećeg kadra, smatra izvršni direktor Centra za građanske slobode Sergej Sekulović, navodeći da je zabrinjavajuće ako se sprovode reforme a čelnici ostaju isti.

Sudski savjet, koji je konstituisan ove sedmice, raspisao je konkurs izbor za predsjednika Vrhovnog suda.

Sekulović je podsjetio da predsjednika Vrhovnog suda, Sudski savjet bira dvotrećinskom većinom, na predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda.

On smatra da takvo rješenje ima nedostataka, iako je, kako je rekao naišlo na odobravanja.

"Teško mogu da zamislim situaciju u kojoj Sudski savjet odbija da prihvati predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda, kako zbog same strukture Sudskog savjeta, tako i autoritativnog karaktera predlagača, pa mi se sami izbor od strane Sudskog savjeta više čini kao potvrda već izabranog kandidata, nego stvarni izbor", kazao je Sekulović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, treba imati na umu da sudstvo ima svoje specifičnosti, da ne funkcioniše kao tipični državni organ po principu subordinacije, čime se, kako je kazao, i pozicija predsjednika relativizuje.

Sekulović je rekao da je teško procijeniti, da li će dosadašnja predsjednica biti kandidat, jer ne postoji dovoljno indicija da bi se mogao izvlačiti zaključak.

"Lično mislim da je neophodan personalni diskontinuitet sa rukovodećim ljudima iz pravosuđa koji su birani po ranijem modelu, koji je ocijenjen na način na koji je ocijenjen, makar zbog psihološkog efekta. Ako sprovodite reforme, a čelni ljudi ostaju, poruka koja se šalje javnosti je u najmanju ruku zbunjujuća", naveo je on.

Sekulović smatra da crnogorsko društvo ima ograničene kadrovske potencijale koje treba maksimalno iskoristiti, a za je, kako smatra, potreban veći nivo društvenog povjerenja i uvažavanja.

On je ukazao da se pred Sudskim savjetom nalaze brojni izazovi, koji su precizno definisani kako Akcionim planom za poglavlje 23, tako i Nacrtom strategije reforme pravosuđa.

 "Jasni kriterijumi za izbor, napredovanje i razrješenje sudija, objektivna mjerila za utvrđivanje nestručnosti i nesavjesnosti u radu , transparentnost rada (sjednice moraju, po pravilu, biti otvorene za javnost; internet prezentacije redovno ažurirane, odluke obrazlagane i dostupne, kandidatima omogućen uvid u dokumentaciju drugih i sl.), jesu očekivanja, koja jednim dijelom zavise od Skupštine, a drugim direktno od Sudskog savjeta, i moraju se opravdati", rekao je Sekulović.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније