Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 07. 2014. 10:00 >> 11:31
3

PODNESENE KRIVIČNE PRIJAVE

Striković: Za čiji interes je prekršen zakon?

Članica aktuelnog Savjeta Radio Televizije Crne Gore Slavica Striković podnijela je krivičnu prijavu protiv članova Radne grupe, skupštinskog Administrativnog odbora, koji su se bavili pregledom pristigle dokumentacije na Javni poziv za predlaganje kandidata za članove Savjeta RTCG.

Prijave su podnesene protiv članova Radne grupe: Marte Šćepanović, Azre Jasavić, Goranke Vučinić, Ljiljane Miljanić, Mirjane Marović i Alme Jašarović.

"One su utvrđivanjem tzv. metodologije pregleda dokumentacije grubo prekršile niz zakonskih odredbi. Prvo pitanje koje se nameće, ukoliko nije izmijenjena nijedna zakonska odredba koja se tiče ovog Javnog poziva u odnosu na 2009, čemu utvrđivanje nove metodologije? I istovremeno, da li su mimo zakona imenovani članovi Savjeta u mandatu 2009- 2014. jer tada nije primijenjena ista metodologija?“, navodi Strikovićka u saopštenju za medije.

Slavica Striković nije reizabrana za člana Savjeta RTCG. Ona kaže da su se  redstavnici više nevladinih organizacija su se danima bavili detaljnom analizom liste kandidata, kao i pregledom dokumentacije svih kandidata i utvrdili da je ova lista na najgrublji način uputila poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore da prekrše članove Zakona o javnim radio difuznim servisima i Zakona o računovodstvu i reviziji.

"Detaljan pregled dokumentacije, između ostalog je pokazao: na listi potpunih predloga za Milana Radovića iz Građanske alijanse nalazi se ista organizacija dva puta (fAKT); na listi potpunih predloga za Milana Radovića nalazi se organizacija koja je morala biti brisana sa spiska jer je učestvovala u predlaganju kandidata u tri kategorije ovlašćenih predlagača (Inicijativa mladih za ljudska prava); na listi potpunih predloga za Milana Radovića nalaze se 4 organizacije koje nemaju potpunu dokumentaciju; na listi potpunih predloga za Slavicu Striković brisano je 95 organizacija sa potpunom dokumentacijom; na listi potpunih predloga za Gorana Đurovića brisane su 103 organizacije sa potpunom dokumentacijom; na listi potpunih predloga za Slavicu Striković nalazi se 6 organizacija koje su identičnu dokumentaciju predale i za Gorana Đurovića, ali ih nema na njegovoj listi…", navodi Striković u saopštenju.

Ona kaže da su navedene nezakonitosti prepoznali i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori i ambasadorka misije OSCE u Crnoj Gori i pisanim putem se obratili Predsjedniku Skupštine Crne Gore da utiče na preispitivanje očiglednih nedostataka, ali kako dodaje to nije pomoglo.

"Sudski proces bi mogao odgovoriti na više pitanja koja se nameću: za koliki i čiji interes je prekršeno nekoliko zakonskih odredbi; da li će Radović kao ''ponos Građanske alijanse i dugogodišnji branilac ljudskih prava'' podnijeti ostavku na ovo mjesto, što je jedini moralan i principijelan čin, jer je lista koja ga je dovela na to mjesto nezakonita, a od mene direktno napravljenja žrtva uz višestruku diskriminaciju; zašto se poništava volja ogromnog broja uticajnih i uglednih NVOa i šalje poruka da nijesu sposobne da prikupe dokumentaciju za ovaj Javni poziv; da li će Administrativni odbor skinuti imunitet poslanicama iz Radne grupe koje su gromko ''branile'' svoju metodologiju?", zaključila je Striković u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније