Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 07. 2014. 14:53 >> 14:53
13

REAGOVANJE CPC

Mitropolija je okupator, a ne stub identiteta

Povodom izjave srpskog ministra pravde Nikole Selakovića da je Mitropolija crnogorsko-primorska stub identiteta Crne Gore, te da je pitanje da li bi bilo Crne Gore da nije bilo MCP, reagovali su iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i Pravedne Crne Gore.

 


I dok u Pravednoj smatraju da je Selaković tom iyjavom povrijedio osjećanja većine crnogorskih građana, iz CPC-a su istakli da se mnogo puta do sada, sa zvaničnih adresa koje grubo etnocidno i genocidno potiru Crnu Goru, Crnogorce kao narod i naciju i CPC, lansira neistina da je Mitropolija u Crnoj Gori stub crnogorskog identiteta i tvorac njegove istorije.

Zato, kako su naveli, ističu jednu jedinu istinu "da Mitropolija SPC u Crnoj Gori postoji od 1918-20.g. kao posljedica nasilnog uništenja Crne Gore njenom aneksijom Srbiji prisajedinjenja CPC-a SPC-u, odnosno tragičnih odluka Podgoričke skupštine, kojima je otpočeo proces denacionalizovanja Crnogoraca".

"Mitropolija kao eparhija SPC je u Crnoj Gori crkva okupator, denacionalizator i uzurpator crkvene imovine. Ona je isključivi devastator crnogorskog kulturog i sakralnog nasljeđa, koje se permanentno preoblikuje, degradadira i otuđuje. Crnogorski narod i CPC isključivi su tvorci crnogorske države i njene vlastite viševjekovne istorije slobode. Niko drugi i nikada nije stvarao, branio i odbranio Crnu Goru, Crnogorce i CPC sem njih samih u nizu istorijskih generacija koje tradicijom povezuju prošlost i sadašnjost. Kada će falsifikatori crnogorske istorije, uključujući u prvom redu one sa oficijelnih adresa, prestati da krivotvore crnogorsku istoriju i da njenim posrbljavanjem pokrivaju viševjekovno srpsko ropstvo", saopšteno je iz CPC.

Nazivajući MCP, koja je samo jedna od eparhija Srpske pravoslavne crkve, stubom identiteta Crne Gore - srpski ministar je, prema ocjeni Pravedne, povrijedio osjećanja većine crnogorskih građana.

"Koji sigurno svoju budućnost ne vide u velikosrpskom svetosavlju i nacionalizmu”, kaže se u saopštenju Pravedne.

Selaković koji je očigledno, kako su naveli, odgojen u velikosrpskom osvajačkom duhu „nije uspio da se suzdrži i makar iz diplomatskog obzira sakrije svoja osjećanja”.

„Naprotiv, svoju posjetu Crnoj Gori začinio je mutnom pričom o duhovnosti „nepoznatog” naroda i države i sve to pod okriljem srpske eparhije koja je uzurpirala državotvorni Cetinjski manastir”, kazali su iz Pravedne.

Prema njihovim riječima, ostaje da se vidi da li će se povodom tih riječi oglasiti Selakovićev resorni crnogorski kolega ili bilo koji drugi, kako su naveli, "DPS-ovski branitelj crnogorskog identiteta".

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније