Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 06. 2014. 22:38 >> 22:39

78. GODIŠNJICA

Sjećanje na Belvederske demonstracije

Danas su, na spomen ploču, u znak sjećanja na Belvederske demonstracije, gradonačelnik i predsjednik Senata Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović i Milovan Janković, sa predsjednikom Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja Stevanom Radunovićem, položili vijence.

Današnji datum je prilika „da se podsjetimo hrabrosti i rodoljublja, kao temeljnih vrijednosti crnogorske težnje za slobodom, jednakošću i pravednoću“.

Belvederske demonstracije, koje su se dogodile prije 78 godina, nezaobilazan su istorijski događaj, koji simbolizuje borbu Crnogoraca protiv obespravljenosti i tlačenja, kazao je Bogdanović.

„Bila su to teška vremena, u kojima je najteže bilo ukazati na položaj Crne Gore. Ali, bila su to i vremena hrabrih i odvažnih ljudi, koji nijesu željeli ćutati i čije su demonstracije naišle na snažan odjek. Jer, na Belvederu je sve počelo. Belveder je bio podsticaj za crnogorski narod da, u godinama koje su uslijedile, nastavi da se bori za svoje ideale, za pravdu i za svoju Crnu Goru. Ugušene u krvi, Belvederske demonstracije događaj su koji pokoljenja obavezuje na poštovanje i vječnu uspomenu na njihove učesnike. A činjenica da svake godine u sve većem broju na ovom mjestu obilježavamo godišnjicu tog znamenitog događaja, najbolje potvrđuje da Crna Gora duboko pamti i uvažava žrtvu, ali i djela i ideale kojima su učesnici Belvederskih događaja bili vođeni“, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje.

Belvederske demonstracije, u kojima je učestvovalo više hiljada građana, ugušene su u krvi, poginulo je šest učesnika, a dvadeset demonstranata je povrijeđeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније