Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ R.B. ]

12. 04. 2024. 14:54 >> 14:53

KRAPOVIĆ SA PREDSTAVNICIMA PS NATO

Crna Gora odgovorna i kredibilna saveznica

Crna Gora je prepoznata kao odgovorna i kredibilna saveznica, poručili su predstavnici Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a na sastanku sa ministrom odbrane Draganom Krapovićem.

Delegacija PS NATO-a, koju predvodi potpredsjednik Podkomiteta za transatlantsku bezbjedno-odbrambenu saradnju, Fernando Gutieres, boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, predstavnici PS NATO-a su kazali da je Crna Gora prepoznata kao odgovorna i kredibilna saveznica.

„Iskoristili su priliku da iskažu dodatno interesovanje za pitanja stabilnosti Zapadnog Balkana i istakli važnost uloge koju Crna Gora ima u promociji dijaloga i saradnje među zemljama regiona“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su predstavnici PS NATO-a, u kontekstu savremenih bezbjednosnih izazova, naglasili značaj koherentnog djelovanja svih međunarodnih aktera, posebno NATO i Evropske unije.

Krapović je, kako je saopšteno, istakao doprinos PS NATO-a podsticanju dijaloga, kao i unaprjeđenju razumijevanja ciljeva i djelovanja Alijanse.

On je naveo da Crna Gora, kao kredibilna saveznica, ostaje snažno posvećena realizaciji zadataka koji proizilaze iz članstva u NATO, posebno imajući u vidu aktuelni bezbjednosni kontekst.

Krapović je, dajući osvrt na predstojeći Samit lidera u Vašingtonu, istakao da je pred saveznicama veoma ambiciozna agenda, kao i da se moraju uložiti dodatni napori kako bi se ubrzao započeti proces transformacije i unaprijedila kolektivna odbrana.

On je kazao da će Crna Gora nastaviti sa kontinuiranim doprinosom jačanju pozicije Alijanse na istočnom krilu, kroz angažman pripadnika Vojske Crne Gore u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj.

Krapović je naveo da će Crna Gora ove godine izdvojiti najmanje dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) za odbranu, od čega će skoro trećina biti usmjerena za potrebe modernizacije i opremanje Vojske.

Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu, Krapović je istakao značaj očuvanja trajnog mira i stabilnosti u tom dijelu Evrope.

On je naglasio da će Crna Gora nastaviti snažno da promiviše integraciju regiona u evropske i evroatlantske strukture.

PS NATO-a je transatlantska organizacija koja okuplja predstavnike nacionalnih parlamenata zemalja članica Alijanse, kao i partnerskih zemalja.

Iako nezavisna od NATO-a, Skupština predstavlja značajnu vezu između Alijanse i nacionalnih parlamenata, podiže parlamentarnu svijest o bezbjednosnim pitanjima, povećava transparentnost NATO politika i promoviše zajedničke vrijednosti na kojima počiva Alijansa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније