Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

08. 04. 2024. 14:34 >> 14:34
1
Čitaj mi:

Beća

Beranski vrtić i škole pozitivan primjer inkluzije, više raditi na zapošljavanju RE populacije

Izvršni direktor beranske NVO "Udruženje za podršku Roma i Egipćana", Sultan Beća, ocijenio je da stanje RE zajednice treba unaprijediti kroz zapošljavanje, rješavanje stambenih pitanja, smanjenje siromaštva, kao i školovanje.

Beća je za Portal RTCG istakao da u Beranama po popisu iz 2011. godine ima 531 osoba koja se izjašnjava kao Rom. Pretpostavlja se da je taj broj veći, a čekaju se rezultate najnovijeg popisa.

On ističe da se u Beranama treba povećati broj zaposlenih pripadnika RE populacije, dok se za mještane naselja Riversajd treba naći rješenje, te da ohrabruje činjenica da je Opština Berane pronašla lokaciju i da predstoje koraci ka urbanističkom rješavanju tog pitanja.

"Na tome smo zahvalni predsjedniku opštine gospodinu Todoroviću. U tom dijelu očekujemo i pomoć Vlade i resornog ministarstva finansija", rekao je Beća.

Prema njegovim riječima do skoro su bila zaposlena četiri lica iz RE populacije u Beranama, a sada broj je veći za dva.

Ono što je, kako kaže, pozitivno je da se kontinuirano sprovode programi Javnog rada Zavoda za zapošljavanje u JU OŠ "Radomir Mitrović", NVO UZPRE i JPU "Radmila Nedić" u Beranama pri čemu se osposobljavaju lica iz RE populacije za rad i stiču vještine znanja i kompetencije.

"Što se tiče obrazovanja u Beranama, u školi 'Radomir Mitrović' ima oko 160 djece RE populacije, ta škola je pozitivan primjer u našoj državi. U drugoj OŠ 'Vuk Karadžić' ima oko 50 učenika RE populacije, dok u srednjim školama ima oko 15 učenika. Prošle godine, četiri mlada momka su završila srednju školu, što je veliki pomak u odnosu na raniji period kada smo imali samo četiri lica koja su završila srednju školu u Beranama, a od njih dva su van Crne Gore. Prije dvije godine smo započeli sa aktivnostima u saradnji sa JPU "Radmila Nedić" radi integracije djece RE populacije u vrtiću i upisa i pohađanja. Tada smo sprovodili projekat "Aktivnim mjerama za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Beranama" koji je bio finansijski podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava pri čemu smo planirali da se određeni broj djece upiše u vrtiću", kazao je Beća.

On je rekao da su tada u saradnji sa pokojnom direktoricom vrtića Marinom Gojković doprinijeli zajednički u skladu sa aktivnostima vrtića i njihovim projektom, da doprinesu da se 38 djece RE populacije upišu u beranski vrtić. Prošle godine, taj broj se povećao na 58.

"Ovo je jako korisno za djecu, njihovu socijalizaciju i prevazilaženje jezičkih barijera i zahvalni smo pokojnoj direktorica vrtića koja je ostavila trajni pečat u integraciji djece RE populacije", kazao je Beća.

On naglašava, da je u prethodnom periodu organizacija kojom rukovodi sprovodila više projekata u cilju socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Beranama.

"Tokom 2023. godine sproveli smo više projekata koji su finansijski podržani od organizacija: Fakt, Juventas i Građanska alijansa. U ovom dijelu, ojačali smo kapacitete naše NVO uključivanjem mladih ljudi, kao što je trenutno Danijel Rmuš, apsolvent Pravnog fakulteta", zaključio je izvršni direktor NVO “Udruženje za podršku Roma i Egipćana" Berane.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније