Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 06. 2014. 09:32 >> 09:34
14

RELIGIOZNOST

Za boga ne mari pola Crne Gore

Ako je vjerovati istraživanju Galupa, građani Crne Gore i nijesu baš religiozni. Naime, rezultati pokazuju da religija nije važna za čak 48 odsto Crnogoraca.

 

 

Inače, prema posljednjem Popisu stanovništva, u Crnoj Gori se 72.07 odsto stanovnika izjasnilo kao pravoslavci, dok je njih 15.59 odsto izjavilo da im je vjera islam.

Muslimanske vjeroispovjesti bilo je 3.14 odsto građana, katolika je 3.44, dok je ateista 1.24 odsto. Ostalih vjeroispovjesti je 1.02 odsto dok 2.67 odsto stanovnika nije željelo da se izjasni. 

U istraživanju koje je Galup sprovodio između 2006. i 2008. godine, u Crnoj Gori je na pitanje "je li vam religija važna u životu" pozitivno odgovorilo 52 odsto građana. Da im religija, zapravo, u životu ništa ne predstavlja kazalo je čak nešto manje od polovine ispitanika, odnosno njih 48 odsto.

Religija, kad su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije, nebitna je za 31,5 odsto građana Bosne i Hercegovine.

Religija nije važna ni za 46,5 odsto Srba, dok su građani Kosova u ravni sa Hrvatima (religija je nebitna za 31,5 odsto Kosovara, odnosno 30,5 odsto Hrvata).

Od zemalja bivše Jugoslavije, izgleda da su najreligiozniji Makedonci, jer se gotovo svaki peti Makedonac (20,5 odsto) izjasnio da mu religija nije važna u životu.

Najmanje vjernika (odnosno ljudi kojima je religija važna) ima u Sloveniji, ujedno najrazvijenijoj zemlji u regiji. Čak 52,5 odsto Slovenaca kaže da im religija ništa ne predstavlja u životu. 

Zanimljivo je da su na samom vrhu ove liste najrazvijenije evropske i svjetske zemlje. U Švedskoj čak 83 odsto stanovnika ne mari za religiju, u Danskoj 80,5%, u Estoniji 78%, u Norveškoj 78%, u Hong Kongu 75,5%, u Holandiji 75,5%, u Japanu 75%, u Češkoj 74,5%, u Velikoj Britaniji 73%, u Finskoj 70%...

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније