Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 06. 2014. 21:19 >> 21:23
2

NA ŽABLJAKU

Trovanje hranom barskih učenika

Veliki broj đaka osnovne škole „Blažo Jokov Orlandić“ iz Bara, koji su boravili u Školi u prirodi na Žabljaku, u hotelu „Planinka“, požalilo se u subotu popodne, odmah po dolasku kućama, na simptome trovanja: povraćanje, proliv i visoku temperaturu.

Simptomi nisu prestali ni danas, trećeg dana po dolasku, a procenat učenika koji su izostali sa nastave se u nekim odjeljenjima kreće i do 80 odsto, prenosi portal Barinfo.me. Među bolesnicima su i tri učiteljice.

U barskom Domu zdravlja, ali i privatnim ordinacijama, nezvanično su potvrdili preglede djece koja su stigla sa Žabljaka, od čega su neka završila i na infuziji. U barskoj Bolnici hospitalizovano je petoro djece, četvoro na dječijem i jedno na infektivnom odjeljenju. U Higijensko-epidemiološkoj službi ističu, međutim, da nemaju prijavljenih slučajeva trovanja.

Direktorica Opšte bolnice Branka Milović sinoć je kazala da su svih petoro mališana stabilni.

„Svi su iz iste grupe koja je bila na Žabljaku, jeli su istu hranu, a pominjali su tortu koju su jeli u petak veče. Nijedno dijete nema poremećene vitalne funkcije, i pokriveni su terapijom. Uzeti su nalazi za analizu, rezultate očekujemo“, kazala je Milović.

Iako do zvaničnih podataka od direktorice škole Svetlane Đurović Macanović nije bilo moguće doći, jer se nije javljala na telefon u popodnevnim satima, uvidom u broj odsutnih vidi se da je bolest u punom jeku, piše barski portal. Primjera radi, u odjeljenjima trećeg razreda na nastvu je došao jednocifren broj učenika, u odjeljenjima četvrtih razreda je stanje nešto bolje, u odjeljenju V-2 je bilo odsutno 18, a u V-3 14 đaka. 

„Moja kćerka od subote popodne ima stalni proliv, i temperaturu do 40 stepeni. Tek joj je danas bilo malo bolje, ali i dalje ne može da napusti kuću. Lošeg je zdravstvenog stanja. Ispunila su se moja strahovanja, jer je i prošli put došla sa žabljaka tri kila mršavija za samo sedam dana“, kaže Sandra Perović, majka desetogodišnje djevojčice. Njenu priču o simptomima potvrđuje na desetine roditelja koji su se javili novinarima, ali ističu da su kod nekih bolovi i povraćanje počeli još tokom vožnje.

Dejan Martinić, otac dječaka iz V-1, čekajući ispred Infektivnog odjeljenja barske bolnice na pregled sina, ističe kako su u subotu počeli veliki problemi.

„U subotu se odmah po dolasku požalio na nesnosne bolove u stomaku, proliv i temperarturu. Pokušali smo da ga izliječimo ’Flonivinom’, čajevima, ’Probioticom’, ali mu nije bilo bolje. Blijed je, dehidriran, suvog jezika. Danas su nas iz Hitne pomoći poslali u bolnicu, radi moguće dehidracije, i sada čekamo da primi infuziju“, rekao je on.

Đaci trećeg, četvrtog i petog razreda OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ iz Bara boravili su u Školi u prirodi na Žabljaku od 26. do 31. maja posredstvom agencije „Lux Tours“ iz Budve. Cijena boravka bila je 145 eura po učeniku.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније