Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Julijana Žugić, Radio CG ]

29. 03. 2024. 12:59 >> 12:59
Čitaj mi:

ROGANOVIĆ

Alkohol legalno dostupna droga, prevenciju početi još u vrtiću

Alkohol je legalno dostupna droga i tihi ubica, saopštila je u "Linku" Radija CG neuropsihijatrica Marina Roganović, koja ima višedecenijsko iskustvo u liječenju zavisnika od alkohola. Primarnu prevenciju, kaže, važno je započeti još u vrtićima, a roditelji moraju biti uzor svojoj djeci. Programska direktorka CAZAS-a Sanja Šišović ukazala je da moramo kreirati sistem koji štiti mlade, jer oni veoma često uzimaju alkohol.

Roganović navodi da se u našoj sredini konzumira alkohol u skoro svim prilikama, što je društveno prihvatljivo. Naučno dokazane mjere za suzbijanje alkoholizma su ograničavanje dostupnosti alkoholnih pića, podizanje cijena i ograničavanje reklama u kombinaciji sa efikasnim servisima podrške zavisnicima.

"Alkoholizam je veoma teška i veoma rasprostranjena sociomedicinska bolest zavisnosti, gdje je u pitanju život čovjeka, ali ne samo onog čovjeka koji pije, već i po 4 do 5 osoba uz njega. Za odrasle se smatra da je treći uzrok smrtnosti, a kod mladih od 15. do 29. godine da je na prvom mjestu, što je zaista zahtjevno u odnosu na male kapacitete liječenja i mali broj stručnjaka koji žele da se bave time. Bolest je vrlo pogubna zato što je u tradiciji našeg naroda da pije, ali nije u tradiciji da se liječi", ističe Roganović.

Alkohol je naglašava doktorka, psihoaktivna supstanca, tihi ubica i lako dostupna droga, legalna droga.

"Zašto kažemo da je psihoaktivna supstanca? Jer utiče na lučenje dopamina u mozgu, u nukleusu akumbensu koji je zadužen za zadovoljstvo, tako da ukoliko je čovjek zadovoljen naravno da će da pije i drugi put i treći put i nastaviće i to je princip zavisnosti. Alkohol je visoko adiktivna supstanca, vrlo brzo se razvija zavisnost, a da čovjek nije ni svjestan toga. On smatra dosta dugo kad je u bolesti da može sam da se bori, što zaista nije slučaj. Smatram da primarna prevencija treba da se započne već od vrtića, da treba da se edukuju roditelji, zato što prvu čašu alkohola u našoj sredini je maltene svako dijete probalo u porodici. Drugo, djecu treba vaspitati tako da na našem roditeljskom primjeru vide da se ne pije i da nemamo pozitivan stav prema alkoholu, tako da djeca sama razviju unutrašnju kontrolu da bi sjutra u društvu mogla reći ne alkoholu", kazala je Roganović.

Šišović naglašava da upotreba alkohola je rizikofaktor za više od 200 bolesti i stanja i zato je jako važno mladim ljudima i djeci i svim ranjivim kategorijama, ali i porodicama poslati poruku o značaju zdravih obrazaca ponašanja i izbjegavanju rizičnih obrazaca ponašanja.

"Ne možemo svaliti svu odgovornost za zdrave obrazaca ponašanja na mlade već trebamo i kreirati sistem koji štiti mlade. Efikasna kontrola upotrebe alkohola leži u dobrim zakonima i politikama koji se odnose na one mjere koje su naučno dokazane da funkcionišu. To su ograničavanje dostupnosti, cjenovne politike, odnosno podizanje cijena i akcizna politika i ograničavanje reklamiranja, odnosno komunikacije alkohola kao društveno željenog obrazaca ponašanja. Uz provođenje takvih mjera u kombinaciji sa efikasnim servisima podrške u zajednici mi možemo očekivati da se smanji stopa konzumacije, ali i da se efikasno izliječe oni koji jesu razvili bolest zavisnosti", kazala je Šišović.

Dodala je da je CAZAS licencirani pružalac usluga podrške osobama koje su pogođene upotrebom psihoaktivnih supstanci, kao i njihovim porodicama, prijateljima i partnerima.

"Naše usluge su besplatne, anonimne i dostupne svima kojima je potreban savjet, podrška ili razgovor sa stručnim licem, ljekarom, socijalnim radnikom ili psihologom. Usluge se mogu koristiti u Podgorici, ali i u drugim gradovima u skladu sa dostupnim terminima", navela je Šišović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније