Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

26. 03. 2024. 12:35 >> 12:35

U ČETIRI OPŠTINE

Promovisan upis u vrtiće, osnovne i srednje škole djece RE zajednice

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava, Zavodom za školstvo i NVO "Udruženje za podršku Roma i Egipćana" sprovelo je od 18. do 22. marta 2024. godine uspješnu kampanju promocije upisa u predškolsko vaspitanje, osnovnu i srednju školu u Beranama, Baru, Nikšiću i Podgorici.

Kako je saopšteno iz resora prosvjete, nauke i inovacija, tim sastavljen od predstavnika navedenih institucija i NVO, posjetio je u proteklom periodu četiri opštine gdje su razgovarali s roditeljima i djecom o značaju obrazovanja, posebno ističući važnost podrške roditelja u obrazovnom procesu.

Promocija upisa započela je u Beranama u JPU "Radmila Nedić", a nastavljena je u školama u Baru, Nikšiću i Podgorici.

"Roditeljima su pružene sve neophodne informacije o postupku upisa djece, a učenicima devetog razreda su pružene smjernice za nastavak školovanja u srednjoj školi. Takođe, posebna pažnja posvećena je inkluziji Roma i Egipćana u obrazovni sistem Crne Gore, sa ciljem povećanja stope njihovog obrazovanja. Ova kampanja je u skladu sa Strategijom za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori za period 2021-2025. Roditeljima je tokom razgovora predočeno zalaganje države za inkluziju ove zajednice kroz različite mjere podrške, uključujući besplatne udžbenike, prevoz, stipendije i angažovanje saradnika u socijalnoj inkluziji", kazali su iz MPNI.

Iz Ministarstva su kazali da je tim koji je sproveo kampanju posebno zadovoljan brojem roditelja koji su prisustvovali promocijama u svim opštinama, što ukazuje na važnost obrazovanja u RE zajednici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније