Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

19. 03. 2024. 08:28 >> 08:28
Čitaj mi:

Dukaj u posjeti Francuskoj

Jačati saradnju u oblasti sajber bezbjednosti

Ministarstvo javne uprave je u finalnoj fazi usaglašavanja Zakona o informacionoj bezbjednosti sa pravnom tekovinom Evropske unije, kazao je ministar javne uprave, Marash Dukaj, koji je u Francuskoj u posjeti kod generalnog direktora Agencije za sajber bezbjednost - ANSSI, Vensana Stribela.

Kako piše u saopštenju, Dukaj je upoznao sagovornika o dostignućima Ministarstva javne uprave u oblasti digitalizacije i sajber bezbjednosti i ključnim prioritetima.

"Zakonom o informacionoj bezbjednosti normativno će se utvrditi nadležnosti Agencije za sajber bezbjednost, čijim uspostavljanjem će se dodatno osnažiti administrativni kapaciteti u ovoj oblasti, a u cilju prevencije i zaštite od računarskih bezbjednosnih incidenata na internetu i drugih rizika ove vrste“, kazao je Dukaj.

Takođe je istakao da je u Ministarstvu javne uprave formiran Vladin CIRT sa funkcijom SOC (Security Operation Center), operativnom ulogom sprječavanja incidenata, koji vrši monitoring uspostavljenog sajber ekosistema 24/7.

Direktor ANSSI-a Stribel se zahvalio ministru Dukaju na posjeti i pozdravio aktivnosti koje Crna Gora preduzima na polju sajber bezjednosti.

"Stribel je istakao da Nacionalna agencija za sajber bezbjednost Francuske prati aktuelne sajber prijetnje i analizira njihov uticaj na sisteme u cilju identifikacije potencijalnih rizika. Takođe je izrazio otvorenost kroz ekspertize i iskustava u prevenciji i borbi protiv sajber napada i prijetnji, kao i kroz mogućnosti saradnje u razvoju i implementaciji novih tehnologija i alata za jačanje sajber bezbjednosti", piše u saopštenju.

Sagovornici su pozdravili namjeru da se u Crnoj Gori osnuje Regionalni centar za sajber bezbjednost i razvoj sajber kapaciteta Zapadnog Balkana (WB3C), kojim ce se postaviti novi temelj u tri prioritetne oblasti - jačanje sajber bezbjednosti, regionalne saradnje i proces evropske integracije.

"S tim u vezi, istaknuta je važnost podizanja svijesti o sajber prijetnjama i promovisanje regionalne i međunarodne saradnje u oblasti sajber bezbjednosti, kroz doprinos efikasnijem odgovoru na prekogranične sajber prijetnje i jačanje stabilnosti regiona", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније