Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Danijel Čelecki, RTCG ]

18. 03. 2024. 07:57 >> 17:18
Čitaj mi:

PUTEVI U CRNOJ GORI

Zastoji, višegodišnje rekonstrukcije, raskinuti ugovori...

Priču o putnoj infrastrukturi u Crnoj Gori prethodnih godina obilježili su raskidi ugovora sa izvođačima, probijanje rokova, protesti mještana... Donosimo pregled ključnih tačaka sa crnogorskih puteva.

Rožaje - Špiljani

Rekonstrukcija 18 i po kilometara puta od Rožaja do Špiljana traje tri i po godine. Radovi su počeli u avgustu 2020, a rokovi su probijani zbog korone, neblagovremene eksproprijacije zemljišta i rata u Ukrajini, kažu iz Uprave za saobraćaj. Ugovorena cijena radova je bila oko 23 miliona eura. U međuvremenu je porasla za 4 miliona eura.

Novi rok za završetak radova je 15. jun. Za prethodna kašnjenja nema penala, a svaki prekoračeni dan, nakon novog roka, izvođača će koštati 0,1 odsto ugovorene vrijednosti radova.

U toku ove zime, iako smo imali najtopliji januar u prethodnih 70 godina i mnogo sunčanih dana, bez snijega, kompanija Štrabag nije izvodila radove. Radovi su nastavljeni 1. marta.

Vrulja - Mijakovići

Zbog nezavršene izgradnje puta Vrulja – Mijakovići Uprava za saobraćaj je raskinula ugovor sa izvođačem radova i pokrenula postupak aktiviranja garancije.

"Ostala su neizgrađena još dva mosta dužine 156 i 126 metara. Takođe, na jednoj dionici puta ostala je izrada preostale kolovozne konstrukcije i saobraćajne opreme i signalizacije", kazai je Radomir Vuksanović, direktor Uprave za saobraćaj.

Uprava za saobraćaj pokrenula je proceduru za raspisivanje novog javnog poziva za odabir novog izvođača radova. Trenutno ne znamo dokle se stiglo s tim.

Bulevar Budva - Tivat

Između Tivta i Budve ljeti za 24 sata prođe i do 30.000 vozila. Veliki zastoji i kilometarske kolone su uobičajena pojava.

Izgradnja bulevara izmedju ta dva grada počela je prije skoro šest mjeseci i onda ubrzo stala. Tome se odlučno protivi dio mještana Grblja. Kažu da će svim dozvoljenim sredstvima braniti svoju imovinu jer smatraju da će im uslovi života biti narušeni.

Nakon pauze, radovi su nedavno nastavljeni. Neizvjesno je kako će se graditi kroz Radanoviće, Kovačko Polje i Lastvu grbaljsku. Pitanje je i da li će bulevar zaista rasteretiti saobraćaj jer se na ulazima u Tivat i Budvu očekuju gužve zbog tzv. uskog grla.

Za izgradnju bulevara uzet je kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj od 54 miliona eura. Rok za završetak radova je februar 2026.

Kolašin - Berane

Rekonstrukcija dionice puta od Jezerina do Lubnica, dužine 14 kilometara, uključujući tunel Klisura, trajala je 5 godina. Radove je izvodila firma Euroasfalt. Loša procjena terena kroz koji tunel prolazi i nedostatak bitnih projekata za izgradnju razlozi su ogromnog kašnjenja radova.

Sada se čeka dozvola tehničke komisije za puštanje u saobraćaj dionice koja će putovanje od Kolašina do Berana skratiti 40 kilometara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније