Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V. [ Svetigora ]

16. 03. 2024. 16:54 >> 17:11
4
Čitaj mi:

MITROPOLIT OSVEŠTAO

Obnovljen hram u Draževini

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije jutros osveštao je obnovljeni hram Svetog velikomučenika Georgija u Draževini u Lješanskoj nahiji, i u odslužio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Mitropolit Joanikije kazao je da je ovo veliki dan za Draževinu i za sve koji ovdje žive i koji su se potrudili oko obnove ovog svetog hrama, kao i za cijelu pravoslavnu vaseljenu.

"Jer ovaj hram, koji je nekada blistao u svojoj punoj slavi, pa potom zapustio i bio ponižen, nikada nije izgubio svetost. Njegovi temelji su bili sveti i oni su privukli dobre ljude iz ovoga, ali i iz drugih mjesta, koji su vidjeli svoju mogućnost da učestvuju u obnovi ovoga svetoga hrama i tako dobiju blagoslov i za sebe i svoje spasenje i za svoje porodice na mnoga ljeta", rekao je mitropolit Joanikije. 

Primjetio je da su obnovitelji ove svetinje imali veliki motiv – zadužili su ih njihovi preci, a naročito čudesna istorija Milonjića bana i njegovoga sina Andrije i svega onoga što je Njegoš opisao u “Gorskom vijencu”.

“Mi smo danas na tom znamenitom mjestu koje je Njegoš očigledno dobro poznavao i ne slučajno unio u Gorski vijenac. I sve ono što je u njega unešeno je znamenito i veliko, i ovaj sveti i veliki dan pokazuje da se Njegoš nije uzalud sjetio ovoga mjesta, da ga tako lijepo opiše u Gorskom vijencu”, istakao je mitropolit Joanikije. 

Mitropolit crnogorsko-primorski blagodario je svima koji su učestvovali u obnovi hrama, ističući da se ovom obnovljenju raduju i mnoge duše na nebesima.

“Raduju se duše Milonjića bana i sina mu Andrije i duše svih vaših predaka koji su vjeru čuvali, čestitost i poštenje njegovali i bratsku slogu i ljubav oko ovoga svetoga hrama utvrđivali. Neka Bog blagoslovi porodicu Milonjić i sve one koji su ovdje dali svoj prilog", saopštio je mitropolit.

Najvećim odlikovanjem Mitropolije crnogorsko-primorske, ordenom prvog stepena Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, Mitropolit je odlikovao Veselina Milonjića za djelatnu ljubav prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a naročito za požrtvovani trud i rad na obnovi Crkve Svetog velikomučenika Georgija u Draževini.

Istim povodom arhipastirskom gramatom odlikovao je i Radovana Radovića, proslavljenog košarkaša Nikolu Mirotića, Vladimira Vanju Čađenovića i Radoša Zečevića.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније