Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R. [ Anadolija ]

15. 03. 2024. 14:00 >> 15:45
1
Čitaj mi:

IZLOŽENI LIČNI PREDMETI

Otvorena putujuća izložba "Priče iz Srebrenice" u Podgorici

Putujuća izložba "Priče iz Srebrenice", koja govori o predmetima i ličnim pričama žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, otvorena je danas u Informaciono-dokumentacionom centru u Podgorici.

Izložba oslikava egzistencijalnu borbu preživjelih svjedoka genocida u Srebrenici, kao i njihova sjećanja na opsadu grada i događaje iz vremena počinjenog genocida. Takođe, izloženi su i lični predmeti koje su koristile žrtve genocida.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić zahvalio je državi Crnoj Gori što njeguje kulturu sjećanja za sve nevine žrtve ratova.

"Crna Gora je prva u regionu usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, a 2021. i Rezoluciju o genocide u Srebrenici", kazao je Jukić.

Kustos u Memorijalnom centru Potočari Ahmo Mehmedović, kazao je da putujuća izložba ima za cilj da drugim gradovima i zemljama prikaže svjedočanstva o genocidu u Srebrenici.

"Kada pogledate jednu priču, vidite da je takvih osam hiljada priča u Srebrenici i to je pokazatelj teške tragedije koja je zadesila BiH. Ovo nas sve podsjeća šta se dešava sa običnim ljudima kada naiđu ratne strahote", kazao je Mehmedović.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović iskazao je iskreno saosjećanje sa porodicama onih koji su izgubili nekog u Srebrenici, kao i u drugim zločinima.

"Dužnost svih nas je da se sjećamo prošlosti, kako bi gradili bolju budućnost", kazao je Radović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније