Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

12. 03. 2024. 20:32 >> 20:39
Čitaj mi:

REAGOVANJE RUDOVIĆA

"Novi set medijskih zakona pratiće moderne trendove EU"

Novi set medijskih zakona pratiće moderne trendove Evropske unije, donijeće brojne novine u cilju stvaranja održivog, nezavisnog, slobodnog, demokratskog medijskog okruženja, a definisanje konačnog sadržaja zavisiće od preporuka Evropske komisije i stava Vlade, poručio je generalni direktor Direktorata za medije Neđeljko Rudović.

“Primjenom usvojene Medijske strategije sa Akcionim planom obezbijedićemo povoljno okruženje za slobodu informisanja, protok ideja i mišljenja u ostvarivanju javnog interesa, što će dovesti do uređenog medijskog tržišta. Predlozi civilnog sektora mogu se naći u narednom Akcionom planu za sprovođenje medijske strategije i sa posebnom pažnjom ćemo ih razmatrati, ali očekujemo da budu jasni i konkretni”, navodi Rudović.

On je reagovao na jučerašnje saopštenje Građanske alijanse u kojem su naveli da su medijska strategija i zakoni koje je predložio Direktorat za medije prevaziđeni.

“Građanska alijansa, nigdje i nikada, pa ni u dopisu od prije nepuna dva mjeseca, nije iznijela teze iz jučerašnjeg saopštenja o tome da su Medijska strategija i novi zakonski tekstovi prevaziđeni, niti su predložili da se u strategiji i zakonima unesu norme koje se tiču vještačke inteligencije, oporezivanja Netfliksa, obaveza distributera smart televizora i obaveza društvenih mreža da sarađuju sa državama u dijelu koji se odnosi na borbu protiv govora mržnje, dezinformacija ili zaštite tajnosti podataka”, naveo je Rudović.

Ministarstvo kulture i medija prilikom pripreme Medijske strategije i novih medijskih zakona imalo je, kako ističe Rudović, vrlo korisnu i konstruktivnu saradnju sa nevladinim organizacijama, na osnovu čijih predloga su kreirana mnoga nova zakonska rješenja i značajan dio aktivnosti u važećem Akcionom planu 2023-2024 za sprovođenje Medijske strategije.

“Među njima je u skromnom obimu bila i NVO Građanska alijansa, koja se nije odazvala na javni poziv krajem 2021. da učestvuje u radnim grupama, ali jeste učestvovala u javnoj raspravi dostavljajući svoje predloge korekcija nacrta zakona o javnom medijskom servisu RTCG i audiovizuelnim medijskim uslugama”, ističe Rudović.

On kaže i da Građanska alijansa nije imala primjedbi tokom javne rasprave o Medijskoj strategiji, u martu i aprilu 2022, a posljednji dopis koji se tiče novih zakonskih tekstova uputili su 25. januara ove godine.

Prije toga su, kako kaže Rudović, komentare na nacrte zakona o RTCG i o audiovizuelnim medijskim uslugama slali u pisanom obliku tokom javne rasprave, u decembru 2022.

“Tvrdnje da su medijski zakoni i Medijska strategija prevaziđeni i staromodni prvi put su iznijeli u jučerašnjem saopštenju, napadajući Direktorat za medije da je “ostao u prošlim vremenima”. Pritom, očigledno nijesu ni pročitali izvještaje sa javne rasprave jer su u dopisu od 25. januara predložili rješenja koja su odavno prihvaćena od strane Direktorata za medije, odnosno Ministarstva kulture i medija. U Građanskoj alijansi očigledno nijesu pažljivo pročitali ni Medijsku strategiju Crne Gore 2023 - 2027, sa pratećim Akcionim planom, tako da su u svom saopštenju od juče, nažalost, oni sami postali kreatori dezinformacija”, poručio je Rudović.

Između ostalog, upravo je, kako kaže Rudović, Akcionim planom za sprovođenje MS predviđena priprema Analize o uspostavljanju komunikacije sa globalnim internetskim kompanijama i društvenim mrežama u cilju borbe protiv dezinformacija i govora mržnje.

“S obzirom da Crna Gora još nije članica EU, Digital Service Act Evropske unije, Uredba EU koja ove godine stupa na snagu, a koja se odnosi na obaveze osnivača društvenih mreža prema državama članicama EU, ne važi i za Crnu Goru. S obzirom na veličinu našeg tržišta jedini način da se u ovoj fazi definiše odgovornost vlasnika Facebooka i ostalih društvenih mreža prema našoj državi je da sa njima tim povodom, za početak, počnemo komunikaciju. Isto važi i za globalne streaming platforme, među kojima su i striming platforme videa na zahtjev, poput Netfliksa i HBO-a”, pojašnjava Rudović.

Poručuje i kako se nada da će Građanska alijansa, “za razliku od jučerašnjeg istupa, biti konstruktivan i koristan partner prilikom definiranja javnih politika u oblasti medija”.

MKM je, poručuje Rudović, u potpunosti posvećeno podršci održivosti i opstanku medija, odnosno nespornom javnom interesu da svaki građanin ima pravovremenu, istinitu i cjelovitu informaciju.

“To je bio motiv usvajanja Medijske strategije Crne Gore 2023 - 2027, u oktobru prošle godine, sa pratećim Akcionim planom 2023-2024, koji sadrži ukupno 104 mjere kojima se snažno podstiče princip slobode izražavanja i osigurava ambijent za profesionalno i slobodno novinarstvo kao temelj svakog društva koje baštini vrijednosti evropskih demokratija”, poručio je Rudović.

Osnovni ciljevi koji se žele postići Medijskom strategijom odnose se na, kako pojašnjava Rudović, obezbjeđivanje povoljnijeg ambijenta za slobodu informisanja, protok ideja i mišljenja u ostvarivanju javnog interesa; generalnog poboljšanja uslova za rad i održivost medija; jačanja transparentnosti medijskog vlasništva; razvoja medijskog pluralizma i medijske pismenosti; jačanja samoregulacije,te nezavisnosti i profesionalnosti javnih emitera.

“Ovaj strateški dokument treba da doprinese usvajanju i primjeni najviših međunarodnih standarda u oblasti slobode izražavanja, usklađivanju sa politikama Evropske unije, kreiranju povoljnog ambijenta za održiv i nesmetan rad medija. Ovaj strateški dokument prvi je te vrste u Crnoj Gori i regionu”, zaključio je Rudović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније