Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

09. 03. 2024. 12:16 >> 12:32
6

TEKST OSMOGODIŠNJEG NENADA

"Mama je glagol od glagola raditi" A, šta ja da pišem?

Prva nagrada na temu "Mama je glagol od glagola raditi", na Festivalu JU Zahumlje, uručena je Nenadu Bojiću, učeniku trećeg razreda kolašinske Osnovne škole "Vojin Čepić". Dječak iz Dragovića Polja napisao je najbolji, ali i najemotivniji tekst, u kategoriji od 2. do 5. razreda osnovnih škola.

Emotivan momenat zabilježen je prilikom ceremonije u nikšićkom "Zahumlju". Dječaku je nagradu uručio predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Tekst Nenada Bojića objavila je JU Zahumlje, a prenosimo ga integralno:

Jednoga dana, na času jezika i književnosti, učiteljica je saopštila da je otvoren konkurs za dječiji festival na temu "Mama je glagol od glagola raditi". Takođe, saopštila je i to da možemo napisati poetski ili prozni tekst, i učestvovati na istom.

Zamislio sam se na tren i zapitao "A šta ja da pišem?" Jedino su ostala sjećanja... Sjećanja na majku koja je meni bila najdraža riječ i najdraži glagol. Volio sam kada me zagrli, pomiluje i poljubi. Volio sam kada mi napravi omiljeni kolač, volio sam kada mi spremi omiljeno jelo. Volio sam... Bio sam srećan dok nas je, nas petoro, pazila i brinula o nama. Možda joj nije bilo lako, ali ona to nije pokazivala. Uvijek nas je dočekivala sa njenim, za mene , najljepšim osmjehom. O, kako sam samo bio srećan! Sjetio sam se i naših rođendana. Uvijek bi nam napravila kolač, makar i najobičniji, jer živjeli smo na selu i nije uvijek bilo potrebnog materijala a ni novca da se kupi. Bez obzira na sve to, bio sam srećan. Mama, tata i mi...Život mi je bio kao bajka, a onda... Onda sam se jednog jutra probudio i rekli su mi da majka nije više tu. Moj omiljeni glagol je prestao da "vrši radnju". Mama je odlučila da ne bude više sa nama, da ne bude više izvor moje sreće i sigurnosti. Odlučila je da mi bude samo sjećanje, a ne "omiljeni glagol". Nijesam želio a ni mogao da povjerujem u sve ovo. Danima sam se nadao da je to samo nešto što će proći. Činilo mi se često da je čujem kako dolazi i smije se. Činilo mi se da me zove onako kako mi je uvijek tepala - Nešo! Sanjao sam je često. Ali...

Na kraju su ostala samo sjećanja kao i vječito pitanje "Zašto?" Zar je toliko bilo teško vršiti sve ove radnje i biti nečiji omiljeni glagol...? Zar je toliko bilo teško...?

Na konkurs pristiglo 400 radova

Na konkurs "Zahumlja" pristiglo je skoro 400 radova učenika osnovnih škola iz Crne Gore.

Druga je Milica Janjušević iz OŠ "Radoje Čizmović" iz Nikšića, a treće mjesto su podijelili Svetlana Grdinić iz OŠ "Bogdan Kotlica" iz Boana i Luka Škopelja iz OŠ "Kekec" Sutomore.

U starijoj kategoriji, prvo mjesto je osvojila Sofija Stijović iz JU OŠ "Bajo Jojić" Andrijevica, druga je Teodora Radunović OŠ "Luka Simonović" a treće mjesto je osvojio Vahid Gec iz  OŠ "Salko Aljković" iz Pljevalja.

Nagrade za najbolje poetsko i prozno ostvarenje pripale su Stefanu Savićeviću OŠ "Kekec" Sutomore i Teodori Šćekić iz OŠ "Vuk Karadžić" Berane.

Specijalna priznanja uručena su Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić i osnovnim školama "Ratko Žarić" Nikšić, "Stefan Mitrov Ljubiša" Budva i "Bogdan Kotlica" Boan.

Dobitnicima je čestitao i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Dragan Bojović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније