Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

23. 02. 2024. 12:46 >> 12:46
Čitaj mi:

JU ZAHUMLJE

Gost "Imaginarijuma" Jelena Jovanović Nikolić

Gost sedme sesije projekta "Imaginarijum" u utorak 27. februara u sali "Zahumlja" u Nikšiću u 19 sati biće dr Jelena Jovanović Nikolić, muzikolog. Tema sedme sesije je "Slika i muzika", a gošća će predstaviti svoj projekat, koji je podržan od Glavnog grada, pod nazivom "Tragom crnogorskih kompozitora – pozorišna i filmska muzika Borislava Bora Tamindžića".

Razgovor će voditi autorka projekta Imaginarijum, istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU Zahumlje Kristina Radović.

Kako napominju u JU "Zahumlje", za tekuću godinu planiran je nastavak projekta iz kulturno - umjetničkog stvaralaštva, pod nazivom Imaginarijum (latinski imago, imaginis slika).

"Projekat će, kao i dosad, obuhvatiti niz sesija čija će osnovna tema biti fenomen slike tretiran kroz razne umjetnosti. Cilj je da se kroz fenomen slike sagleda i afirmiše savremena umjetnička scena i kritika i posebno kod mlađih generacija, razvije i sugeriše vrjednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima. U programu će se predstaviti i o fenomenu slike govoriti renomirane ličnosti sa regionalne i državne kulturno – umjetničke scene", navode u saopštenju.

Muzikolog dr Jelena Jovanović-Nikolić (Nikšić, 21.2.1987) završila je Srednju muzičku školu Stanković (klavirski odsijek) i studije muzikologije na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu.
Doktorirala je na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. dr Sonja Marinković. Njen doktorat “Uloga muzike u kodiranju nacionalne kulture i identiteta” pripada oblastima muzikologije, kritičke teorije i studija kulture. Učestvovala je u organizaciji preko 700 koncerata najznačajnijih umjetnika iz Crne Gore i inostranstva.
Od 2009. godine zaposlena je u Muzičkom centru Crne Gore. U periodu od 2009. do 2023. obavljala je muzikološke poslove, rukovodila službom marketinga i komunikacija i bila PR, a od 2023. je na čelu Izdavačko-eduktivnog sektora u istoj instituciji.

Autor je muzikoloških programa za koncerte Crnogorskog simfonijskog orkestra, urednik kataloga međunarodnog festivala "A tempo" i u posljednjih petneast godina napisala je značajan broj muzičkih kritika.

Autor je knjige Filmska muzika Borislava Tamindžića, i koautor i kourednik (od dva) monografije Prva decenija Crnogorskog simfonijskog orkestra, koje su izdate od strane Muzičkog centra Crne Gore. Autor je knjige Muzika u predstavama Crnogorskog narodnog pozorišta: Načini kodiranja Nacionalne kulture i identiteta (1935-2015) izdate od strane Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Članica je Odbora za muzičku umjetnost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).

U novembru 2019. godine održala je prvu samostalnu naučnu tribinu u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti sa temom Pozorišna muzika u Crnoj Gori. Aktivno se bavi naučnim istraživanjima filmske i pozorišne muzike sa posebnim fokusom na podneblje Crne Gore.

Njen projekat "Tragovima crnogorskih kompozitora" podržan od Sekretarijata za kulturu i sport glavnog grada prezentovan je u Kulturnom centru Beograda, u Muzeju Hercegovine u Trebinju, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu tokom 2023. godine.

Njeni naučni radovi objavljivani su u međunarodnim zbornicima i časopisima, između ostalih: muzikološkom zborniku Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu, Međunarodnom naučnom zborniku FILUM, AM Journal of Art and Media Studies, Camera Lucida, zborniku CANU. Jedan je od urednika Leksikona muzičke umjetnosti u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti i autor je oko 40 jedinica u Leskikonu dramskih umjetnosti.

U periodu od 2016. do 2023. angažovana je kao Istaknuti stručnjak iz prakse za predmete Istorija muzike i Crnogorska muzika na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Udata je i majka troje djece.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније