Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

07. 03. 2024. 19:59 >> 20:06
Čitaj mi:

U DURMITORSKOJ INICIJATIVI RAZOČARANI

Žabljački parlament nije usvojio moratorijum na gradnju

Predlog zaključka Kluba odbornika Durmitorske inicijative, o uvođenju moratorijuma na gradnju, u granicama prostorno-planske dokumentacije, sa izuzetkom PUP-a Žabljak, nije usvojen na današnjoj sjednici Skupštine opštine Žabljak.

Iz Durmitorske inicijative ističu da su u prethodnih 18 mjeseci inicirali i održali nebrojano sastanaka na lokalnom i na državnom nivou, na kojima je ova tema detaljno analizirana.

"Učinili smo sve da se pronađe adekvatno rješenje, bili fleksibilni i nudili razne modele kako bi tretirali ovo pitanje. Nijesmo naišli na razumijevanje sa druge strane. Svjesni svojevrsnog urbicida koji se dešava u našem gradu, predložili smo jedan ovakav zaključak. Polazeći od premise da je prostor naš najveći resurs, željeli smo da sačuvamo ono što je još uvijek moguće sačuvati. Nijednog trenutka nijesmo polazili od svojih ličnih ili partijskih interesa, već nas je u ovom poduhvatu vodio isključivo interes Žabljaka. Tražili smo samo da se stopira gradnja na godinu dana, dok se reviduju postojeći planovi. Planovi, koji širom otvaraju vrata da Žabljak postane crnogorski Zlatibor i Eldorado za kapital. Ako je ovo vizija razvoja opozicije i dijela pozicije, onda se nameću razmišljanja, šta dalje", ističu u objavi Durmitorske inicijative.

Dodaju da ovdje neće stati i napominju da Durmitorska inicijativa nije kočničar razvoja Žabljaka, već želi da se Žabljak razvija po mjeri svojih građana, kao moderan planinski centar.

"Mi ne želimo planinsko Sutomore u našem dvorištu. Nažalost, danas smo ostali usamljeni. Kako reče naš predsjednik opštine na našoj konvenciji predizbornoj, mi za uzor imamo neke druge Durmitorce. Ostaje gorak ukus nakon današnje sjednice, ali nikako osjećaj poraza. Ostaje i tonski i video zapis da je neko u jednom trenutku poželio da sredi urbanistički haos. Mi nastavljamo našim putem. Ljudi koje je Durmitorska inicijativa delegirala na određene pozicije dosljedno i u skladu sa našom vizijom rade svoje poslove. Vođeni idejom održivog razvoja Žabljaka, odbacujući viziju masovnog turizma u našem gradu, nastavljamo dalje. Naši građani će vrlo brzo imati priliku da vide pogubnost važećih DUP-ova. Mi smo pokušali i svijetlog obraza stajemo pred naš narod", poručili su u Durmitorskoj inicijativi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније