Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

18. 02. 2024. 12:12 >> 12:34

JAČANJE MEHANIZAMA

Crna Gora i Kolumbija zajedno protiv transatlantskog kriminala

Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala je kao prioritet i prijetnju u Crnoj Gori prepoznala krijumčarenje narkotika, cigareta i migranata, što nadalje kao imperativ u radu Uprave policije postavlja razvoj efikasnih mehanizama za suzbijanje ovih prijetnji, kazao je direktor Uprave policije Zoran Brđanin. On je učestvovao je na otvaranju događaja o Pomorskoj jedinici za informacije, ali i o saradnji i povezivanju međunarodnih partnera u ovoj oblasti, a koji je organizovan u saradnji sa predstavnicima britanskih službi za sprovođenje zakona u okviru petnodnevne posjete delegacije Kolumbije crnogorskoj Upravi policije.

Brđanin je tom prilikom istakao da je ovaj vid okupljanja od velikog značaja za sve učesnike, imajući u vidu činjenicu da upravo ovakvo okupljanje omogućava priliku za razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi između partnera iz različitih zemalja, te i direktne kontakte koji će dodatno unaprijediti buduću razmjenu podataka i ojačati povjerenje među agencijama.

"U kontekstu složenih bezbjednosnih izazova s kojima se suočavamo, posebno u vezi sa krijumčarenjem i organizovanim kriminalom, izuzetno je važno da zajednički radimo na jačanju kapaciteta za prikupljanje informacija i analizu rizika. Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala je kao prioritet i prijetnju u Crnoj Gori prepoznala krijumčarenje narkotika, cigareta i migranata, što nadalje kao imperativ u radu Uprave policije postavlja razvoj efikasnih mehanizama za suzbijanje ovih prijetnji", kazao je direktor Uprave policije.

On je ovom prilikom i informisao sagovornike da je na posljednjoj sjednici Biroa za operativnu koordinaciju usvojena inicijativa Uprave policije za formiranje međuresorne radne grupe koja će uključivati predstavnike Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave carina, Ministarstva odbrane i drugih relevantnih institucija, a čiji će glavni zadatak biti koordinacija aktivnosti u cilju uspostavljanja Pomorske jedinice za informacije u okviru Uprave policije, koja će biti smještena u Luci Bar.

Brđanin je istakao posebnu zahvalost britanskoj Vladi i Ambasadi, a naročito predstavnicima Međunarodnog odjeljenja britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova pri Britanskoj ambasadi, na podršci u iniciranju i jačanju saradnje Uprave policije Crne Gore sa zemljama Latinske Amerike, što se ogleda i u uspješno realizovanoj posjeti delegacije Kolumbije, ali i na podršci u mnogim drugim aktivnostima koje su značajno unaprijedile rad Uprave policije. Tom prilikom je naglasio i da su ovonedjeljne aktivnosti samo početak zajedničkog puta ka jačanju bezbjednosti i sigurnosti u pomorskom prostoru.

Zamjenica britanske ambasadorke Sara Pilbim (Sarah Pilbeam) je u uvodnom obraćanju ukazala na važnost ovog događaja koji predstavlja drugi korak u uspostavljanju odnosa u borbi protiv transatlanskog organizovanog kriminala, imajući u vidu da je britanska Vlada podržala posjetu predstavnika crnogorske Uprave policije Latinskoj Americi u novembru kao i ovonedjeljnu uzvratnu posjetu, te iskazala uvjerenje da su se u tekućoj sedmici identifikovali značajni segmenti zajedničkog rada koji će biti od obostranog interesa službi.

Ovaj događaj bio je prilika da crnogorske, kolumbijske i britanske službe za sprovođenje zakona prezentuju izazove za pomorsku sigurnost i sagledaju modalitete dalje saradnje u ovoj oblasti, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније