Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

14. 02. 2024. 10:35 >> 10:35

URUČENO PRIZNANJE

Profesorica Đukanović dobitnica godišnje nagrade UCG

Prof. dr Milena Đukanović, poznata po svom multidisciplinarnom pristupu i integraciji nauke, obrazovanja i umjetnosti, nedavno je dobila godišnju nagradu Univerziteta Crne Gore. Nagradu joj je uručio rektor UCG, prof. dr Vladimir Božović, na svečanoj sjednici Senata UCG.

Kako je saopštio UCG, profesorka Đukanović intenzivno se bavi 3D štampom i njenim primjenama, što se ogleda u velikom broju međunarodnih i nacionalnih projekata koji se bave ovom temom.

Jedan takav projekat gdje je ona u ulozi rukovodioca trogodišnjeg Erasmus plus SMART Innovation Centres projekta ima za cilj otvaranje Inovacionog centra za 3D štampu na Elektrotehničkom fakultetu koji će imati intenzivnu saradnju sa biznis zajednicom Crne Gore i šire.

Sva naučna i umjetnička istraživanja kroz 3D štampane objekte prikazani su na njenoj prvoj samostalnoj izložbi „3D štampani snovi“ koju je svečano otvorio princ Nikola Petrović Njegoš 10. marta 2023. godine u Kuslevovoj kući uz podršku Muzeja i galerija Podgorice.

Kroz projekat "Razvoj inkluzivne politike, kulture i prakse u sistemu obrazovanja", 3D modelovane i 3D štampane su igračke za djecu s posebnim potrebama od reciklirajućih materijala, s osvrtom na crnogorsku kulturnu baštinu. Ovaj set igračaka, nazvan Lets all play, nagrađen je BIG SEE nagradom za 3D modeliranje i za dizajn proizvoda za 2023. godinu.

Takođe, ovaj set igračaka ušao je među finaliste Ro Plastic Prize 2023, kategorija Inspiring Learning Projects. Ro Plastic Prize je međunarodna nagrada koja prepoznaje izuzetan potencijal za stvaranje uticaja u oblastima zelenih i cirkularnih tehnologija.

U februaru ove godine, prof. Đukanović je pozvana da predstavi ovaj projekat u sjedištu Ujedinjenih nacija u Beču, kao jedan od 28 odabranih projekata na svjetskom nivou sa fokusom na inkluziju u obrazovanju.

Kolekcija Queen , rezultat inovacionog projekta Fashion collection QUEEN using recyclable and zero-waste materials, dobila je BIG SEE nagradu za 2023. godinu, ovaj put iz oblasti modnog dizajna.

Sva tri međunarodna priznanja i nagrade ( BIG SEE Awards 2023 i Ro Guiltless Plastic 2023) zapravo su rezultat istraživanja iz oblasti 3D štampe, reciklirajućih materijala, kao i oblasti zelenih i cirkularnih tehnologija.

Kao rukovodilac edukativnog projekta Fonda za inovacije - Zelena Transformacija Crne Gore (ZeTraCG) – upoznala je studente Univerziteta Crne Gore sa 3D štampom hrane i 3D štampom kuhinjskog mobilijara koristeći biorazgradive filamente, kao i tehnikama 3D modelovanja.

Dobitnica je i projekata Kreativna Crna Gora za 2023. i 2024. godinu koje dodjeljuje Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i to za 3D štampane kragne koje su predstavljene na Munich Jewelry Week 2023 i 3D štampane vaze u saradnji sa crnogorskom kompanijom 3D soba koje će biti predstavljene na Paris Design Week 2024 u aprilu ove godine.

Među najvažnijim naučnim istraživanjima na globalnom nivou su istraživanja koja doprinose rješenjima i novim konceptima u zelenim i cirkularnim tehnologijama, vođena potrebom za održivim razvojem i suočavanjem s izazovima životne sredine. Dva objavljena naučna rada u Q2 kategoriji u 2023. godini, kao i rad objavljen kao poglavlje u Springerovoj monografiji, upravo se bave ovim konceptima. Naučne oblasti koje su obrađene u ovim radovima uključuju mašinsko učenje, emisiju ugljen-dioksida, 3D štampanje, električna i autonomna vozila, reciklirajuće i biorazgradive materijale itd.

Sva ova postignuća čine prof. dr Milenu Đukanović istaknutom ličnošću u oblasti znanja, obrazovanja i inovacija, čiji rad povezuje nauku, obrazovanje i umjetnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније