Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

08. 02. 2024. 20:30 >> 14:37
5
Čitaj mi:

"ARGUMENTI" NA TVCG

Policijska tortura u Crnoj Gori: Zločin bez kazne

Nije otkrivena istina i nije zadovoljena pravda u slučajevima poznatijim kao "Lim" i "Orlov let", a država nije sistemski radila na tome da kazni policajce koji su odgovorni za torturu, ukazano je u emisiji "Argumenti" na TVCG. Navedeno je da je policija bila posebno brutalna na protestima tadašnjeg DF-a 2015. godine, i da su potrebni ozbiljni napori da se dođe do imena nalogodavaca torture.

Gosti Ivane Popović bili su Rifat Veskovič, Nikola Camaj, Nikola Bajčetić i Milorad-Mijo Martinović.

Bajčetić je rekao da je presudom suda u Strazburu, po njegovoj tužbi, samo djelimično pravda zadovoljena, ali da nema novca koji mogu da nadomjeste njegovu i patnju njegove porodice. Kazao je da sistemskog napora da se počinoci policijske torture nad njim, 17. oktobra 2015. godine, nađu, nije bilo. 

"Bilo je to u vrijeme protesta DF-a i poznatog šatorskog naselja. Skoro ništa nije urađeno da se otkriju počinioci policijske torture nada mnom. Pritom, danas vidimo iz Skaj prepiski šta je tadašnji režim DPS-a proizveo i uradio. Vidimo i šta je kasnije bilo u montiranom slučaju "državni udar", i vidimo da je postojala sprega između političara iz DPS-a i dijela državnih organa da se pokreću određeni procesi", rekao je Bajčetić. 

On je rekao da su predstavnici tadašnjeg DF-a, i lideri, prošli torturu i da su bili na meti političkih progona. 

"Sve to se dobro vidjelo u oktobru 2015. godine. Što kaže jedan moj prijatelj, svi koji smo se godinama i decenijama borili protiv režima DPS-a, dobro je da smo uopšte i živi", rekao je Bajčetić.  

Martinović je rekao da policijski napad na njega, snimljen kamerom 2015. godine, nije rasvijetljen i nije pravda zadovoljena. 

"Član sam LSCG od 1990. godine, i bio sam na svim protestima protiv autokratske vlasti. Zamislte kako je meni bilo, meni koji sam hapšen, proganjan, napadan zbog borbe za nezavisnu Crnu Goru devedesetih godina, dok me policajci koji nose te crnogorske grbove na uniformama, tuku i lome. Pretučen sam a bio sam nevin", rekao je Martinović. 

On je naveo da je te večeri, oktobra 2015. godine, bio na protestu DF-a, a onda otišao na večeru sa kćerkom i prijateljima. Kazao je da je potom ostavio kćerku a onda sa prijateljima krenuo ka centru grada, gdje su naišli na policijsku blokadu. Zaustavljen je i pretresen, a njegovo vozilo, sa tablicama LSCG, ostavljeno sa strane. 

"Kaže, valjda jedan iz podgoričke policije, sad ćeš da vidiš kad ovi dođu. Dolaze maskirani policajci, samo im se oči vide, ja i dalje ne vjerujem i ne mogu da zamislim da će mene da pretuku", rekao je Martinović. 

On navodi da počinoci nijesu nađeni. 

"Nikoga neću da teretim, sve opraštam, ali samo hoću da znam ko je naredio tu torturu. Želim da znam ko je to uradio, i ko je tražio da me tako pretuku", kazao je Martinović. 

Camaj je rekao da je detaljno dokumentovana tortura u slučaju "Orlov let", odnosno policijskom napadu i maltretiranju jednog broja Albanaca u Malesiji.

"Ja računam da će se pravda zadovoljiti i da će oni koji su to uradili odgovarati a oni koji su bili žrtve imati zadovoljenje. Ali nijesmo mogli ni da vjerujemo da će se to desiti samo tri mjeseca nakon referenduma, a noć prije parlamentarnih izbora, te 2006. godine. To je urađeno u ime države, i država treba da preduzme mjere da žrtve dobiju zadovojenje", kazao je Camaj. 

On je kazao da je dokaz u tom slučaju bio i to koliko su neki uhapšeni prelazili granicu sa Albanijom. 

"Zapravo je najbolji dokaz to što nijesu imali nikakve dokaze. Imali su jedan dnevnik, gdje su kao materijal uzeli sliku djeteta u albanskoj nošnji sa zastavom", rekao je Camaj. 

Kako je istakao, to je bila nezapamćena tortura. 

"Ljudi su zatečeni na spavanju, bili su sami. Našli su jednu beretku i nožić", rekao je Camaj. 

On je kazao da je tokom torture isijavala mržnja, nacionalna i vjerska, počinilaca prema žrtvama. 

"Bolesni ljudi, djeca, bez povoda, bez dokaza...ubili su boga u njima", rekao je Camaj. 

Vesković je rekao da se nerado prisjeća torture u čuvenom slučaju "Lim", devedesetih godina prošlog vijeka. On je kazao da je prema podacima Helsinškog odbora, preko 15.000 Bošnjaka u regionu bilo podvrgnuto torturi. Podsjetio je na napad na Fadila Osmanovića, ističući da tortura kakva je viđena u slučaju poznatom kao "Lim" ranije nije evidentirana. 

"Prolazili smo kroz špalir, kao uhapšeni, udarani smo, psovani, napadani dok se ne osvijestimo. Onda su nas polivali vodom. Kada su nas odveli u ćeliije, doživljavali smo strašne prijetnje. Bila je to neopisiva tortura", rekao je Vesković. 

On je naglasio da je taj slučaj jedna od najtamnijih stranica u Crnoj Gori. 

"Pravde nije bilo. Nije bilo ni pokušaja da se zadovolji pravda. Oni koji su nas hapsili, i sudije i tužioci a i policajci, unaprijeđeni su. Nije to bilo ništa slučajno nego je sve planirano", rekao je Vesković. 

Kako je rekao, akcija je imala jasan cilj, a to je da se Bošnjaci odsele sa ovih prostora. 

"Neko mora da odgovara za to", naglasio je Vesković. 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније