Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

06. 02. 2024. 15:54 >> 15:54

OPERATIVNI TIM

Institucije da budu brže i proaktivnije protiv zloupotreba na internetu

Rastuća zabrinutost zbog korišćenja i zloupotrebe ličnih podataka zahtijeva mnogo brže i proaktivnije djelovanje institucija, smatraju predstavnici civilnog društva u Operativnom timu Partnerstva za otvorenu upravu – OGP. Oni su povodom Dan Bezbjednijeg Interneta kazali da je neophoda harmonizacija zakonodavstva sa zemljama Evropske unije.

Započet kao inicijativa EU SafeBorders projekta 2004. godine, Dan Bezbjednijeg Interneta danas se proslavlja u oko 190 zemalja i teritorija širom svijeta i ima za cilj podizanje svijesti o aktuelnim izazovima u digitalnom prostoru.

“U kontekstu Dana Bezbjednijeg Interneta u Crnoj Gori, prepoznajemo ulogu ove inicijative u promociji bezbjednosti na internetu i koristimo je kao priliku da naglasimo važnost kontinuirane edukacije o pitanjima koja proizlaze iz online interakcija”, saopšteno je iz Operativnog tima.

Dok upotreba različitih vrsta digitalnih proizvoda sve više postaje sastavni dio društvenih interakcija i transformiše javni prostor, suočavamo se sa različitim izazovima unutar zajednice.

“Dodatno, učestale organizovane kampanje dezinformacija, online uznemiravanje, govor mržnje, i slično, predstavljaju specifične izazove za koje još uvijek nemamo adekvatne i funkcionalne mehanizme”, navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da automatizovani sistemi koji iako su efikasni nijesu neutralni, što je posebno bitno kada govorimo o ranjivim grupama, marginalizovanim zajednicama i manjinama.

“Dodatno, ogromne količine podataka koje ostavljamo na mreži nekada nemaju odgovarajuću zaštitu”, navodi se u saopštenju.

Rastuća zabrinutost zbog korišćenja i zloupotrebe ličnih podataka zahtijeva mnogo brže i proaktivnije djelovanje institucija.

“Operativni tim prepoznaje važnost harmonizacije zakonodavstva sa zakonima Evropske unije u narednom periodu poput Akta o Digitalnim Servisima, Akta o Digitalnim Marketima i Akta o Vještačkoj inteligenciji za koji je prije svega nekoliko dana postignut politički dogovor na nivou zemalja članica”, navodi se u saopštenju.

Kao osnov ove harmonizacije, važno je još jednom pomenuti usklađivanje sa Opštom EU Uredbom o Zaštiti Podataka (GDPR)  koje još nije gotovo, a preduslov je za stvaranje bezbjednijeg digitalnog prostora koji funkcioniše za sve građane Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније