Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Milorad Filipović, Radio Crne Gore ]

28. 01. 2024. 09:00 >> 10:03
2

POSLJEDICE NAPADA HUTA

Duže pomorske rute izazvaće nestašice i rast cijena

Potpredsjednik Unije pomoraca, Vlado Vučetić, za Radio Crne Gore, analizirao je trenutno stanje u svjetskom pomorskom prevozu. Kapetan Vučetić smatra da će zbog dužih transportnih pomorskih ruta, koje su uslovljene napadima Huta na brodove u Crvenom moru, ali i manjeg tranzita Panamskim kanalom, izazvati nestašice, kao i dovesti do rasta cijena proizvoda.

Duža plovidba oko Afrike i ispod Južne Amerike, iziskuje više nafte za pogon brodova, podiže cijenu transporta, sporije se prazne kontejneri i tu se već javlja deficit.

"Napadi Huta u Bab el Mandebu i u Crvenom moru su baš zakomplikovali cijeli lanac transporta koji slijedi. Tim putem vodi prema Mediteranu u Evropi i prema Sjevernoj Americi. Put od Singapura do Port Saida je dugačak 4.450 milja. Kao alternativna ruta sada se ponovo pojavio put ispod rta Dobre Nade u Zapadnu Afriku i ulazak u Mediteran kroz Gibraltar, pa tek onda za Port Said. Taj put je dugačak 12.500 milja, znači skoro pa tri puta duži i to će toliko i povećati finalnu cijenu proizvoda koju dobijamo iz Kine", kaže Vučetić za Radio. 

Smatra da će se efekt i odraziti tek za dva-tri mjeseca i to čak i u vidu inflacije i nestašice proizvoda.

"Ide i Kineska Nova godina, Kina će imati neku pauzu od 7 do 10 dana, zavisno se od regiona do regiona. Tako da će sve to poremetiti lanac snabdijevanja", dodaje on.

Kapetan ističe da ova situacija ide na ruku kako prevoznicima, velikim brodskim firmama, tako i proizvođačima nafte, proizvođačima ambalaže, tj. kontejnera. Predviđa da će doći do manjka kontejnera, jer sve kontejnere koje dođu u Evropu, u Ameriku i svuda po svijetu, kaže Vučetić, treba vratiti u Kinu, napuniti ih, pa ponovo vratiti nazad.

"Na drugoj strani svijeta, u Panamskom kanalu, taj manjak slatke vode u jezerima je prouzrokovao osjeku koja se znala javiti i prije. Proizvođači kažu da će trajati sigurno još nekih četiri mjeseca, tako da na drugoj strani svijeta će se ponovo aktivirati pomorska ruta ispod rta Horn, ispod Južne Amerike. Međutim, taj prolaz tamo to nije ni nalik ovom ispod Rta Dobre nade. U nekim zimskim mjesecima nevremena su česta veoma, veoma ozbiljna i prolaz kroz te vode ne bi bio siguran za velike brodove", dodaje sagovornik Radija.

Ocjenjuje da posljedice biti slične onima izazvanim Kovid-19 pandemijom. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније