Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

06. 01. 2024. 09:36 >> 09:52
Čitaj mi:

PAROH PODGORIČKI

Večeras nalaganja badnjaka, vjernici poštuju običaje

Protojerej-stavrofor Dalibor Milaković, paroh podgorički, istakao je da je Božić praznik koji simbolizuje radost ljudi na Zemlji, što je Bog došao među njih da ih spase. Kako je rekao u Jutarnjem programu TVCG, sve himne i pjesme koje se već pjevaju u hramovima uveliko najavljuju praznik Rođenja Hristovog.

Paroh podgorički je podijelio sa gledaocima TVCG koji su to običaji koje bi vjernici trebalo danas da ispoštuju.

"Sam današnji dan se zove Banji dan, zato što vjernici rano ujutru, obično očevi sa svojim sinovima su odlazili u šumu, prije zore sjekli su banje drvo koje je obično bilo hrastovo ili cerovo, i to drvo simbolizuje ono drvo koji su pastiri u pećini gdje se Hristos rodio, naložili da se dijete ugrije, a istovremeno i najavljuje i simbolizuje drvo na kome je Hristos razapet, jer je Hristos došao da spase ovaj svijet, tako da to drvo simbolizuje naše spasenje", kazao je on.

Večeras u 18 časova, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom i sa vjernim narodom osveštaće i naložiće badnjak ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a poslije toga će biti upriličen praznični program.

Sjutra ujutru, u osam sati, mitropolit će sa sveštenstvom, takođe u hramu, služiti svetu božićnu liturgiju kao krunu Božića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније