Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

29. 12. 2023. 09:11 >> 07:15
6
Čitaj mi:

ALIGRUDIĆ

Povećanjem minimalne penzije bolji status 74.000 penzionera

Penzioneri koji dižu glas zbog povećanja samo minimalnih penzija imaju pravo, ali moraju poštovati princip solidarnosti koje predviđa penzijsko i invalidsko osiguranje, kazao je direktor Fonda PIO Ranko Aligrudić. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazao da je važno da će povećanjem najniže penzije biti poboljšan status 74 hiljade ljudi, odnosno dvije trećine penzionera.

Minimalna penzija od 1. januara biće 450 eura.

“Penzioneri koji u intervalu od najniže penzije sadašnje, 296,35 do 450 eura, njih nekih 29.000, takođe će oni primati iznos najniže penzije. Naravno, tu ćemo uračunati majke, korisnice novčane naknade, po osnovu rođenja troje ili više djece, koje će nam se vratiti i koje nam se već vraćaju sa ove naknade, jer je ovaj iznos sada najniža penzija od 450 mnogo veći nego što je njihova naknada od 336 eura. Dakle, nekih 74.000 penzionera će biti pogođeno sa ovom izmjenom sa majkama”, rekao je direktor Fonda PIO. 

Aligrudić je kazao da je prije Nove godine najbolje vrijeme za majke sa troje i više djece da se prebace na penziju.

“Ukoliko neke zakasne, možda će ih odjaviti sa 31. januarom, pa će biti na našim penzijama od 1. februara.  Prvi sljedeći dan po prestanku njihove novčane naknade kod Centra za socijalni rad, ukoliko podnesu zahtjev, mi ćemo ih preuzeti kao penzionere”, kazao je on.

Aligrudić je objasnio da se neusklađivanje najnižih penzija odnosi na one koji danas imaju najniže penzije od 296 eura, njih 40.800 penzionera.

“Te se penzije neće usklađivati. Ali one od 296 do 450 eura će se usklađivati, ali će se isplaćivati u iznosu od 450 eura sve dok ne pređu iznos najniže penzije. Dakle u naredne dvije godine. Ove druge će se četvoromjesečno usklađivati i one će imati isplatni iznos od 450 eura, a njihov stvarni će biti adekvatan onome koliko bude iznosila. Dokle bude manji od 450 eura, njima će biti 450”, objašnjava on.  

Smatra da nije neustavna odluka da se samo minimalne penzije povećaju i na taj način se izjednače primanja penzionera koji su radili 30,40 godina i onih sa 10,20 godina radnog staža.

“Mislim da to nije neustavno jer mislim da zakonodavac ima pravo da određuje način regulacije isplaćivanja penzija. Ja to ne bih nazvao diskriminacijom, već da se pravi određeni nesklad. S pravom se penzioneri ljute i dižu glas, međutim moramo da znamo da u penzijskom i invalidskom osiguranju postoji princip solidarnosti i ovo je vid poboljšavanja njihovog standard. Ono što je važno je da će biti poboljšana penzija za 74.000 ljudi, a to je 2/3 penzionera u Crnoj Gori”, kazao je on.

Aligrudić je istakao da nije potpuno odbačena mogućnost da penzioneri koji primaju penzije iz drugih zemalja dobiju dopunu penzije kojom će zaokružiti iznos od 450 eura.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније