Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.S. [ Portal RTCG ]

25. 12. 2023. 14:58 >> 15:23
Čitaj mi:

BERANE

CDPR: Karikaturama protiv pušenja

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) odlučilo je da povodom 22. godine postojanja, a uoči blagih dana od 25. decembra 2023. do 07. januara 2024. godine, pokloni karikature sa katalozima na kojima su prikazani problemi koje donosi konzumiranje duvanskih proizvoda sa sobom kao i njegov štetni uticaj na zdravlje, Centru za kulturu Berane.

Pedeset karikatura, autora Gorana Šćekića, vlasništvo je CDPR-a.

Iskoristivši posjetu Beranama karikature je uredniku likovnog programa galerije Centra za kulturu Irvinu Masličiću uručio sekretar Društva Domagoj Žarković.

“Koristimo priliku da po ko zna koji put naglasimo i opomenemo sve, prvenstveno pušače, da je od posljedica pušenja kao jedne od najtežih bolesti zavisnosti samo u prethodnoj godini, kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u svijetu umrlo preko šest miliona, a u Crnoj Gori blizu 2000 osoba. Takođe po informacijama i procjenama SZO taj broj će narednih godina sigurno samo rasti, da bi 2030. Godine, kako se predviđa u svijetu dostigao devet miliona umrlih od posljedica pušenja“ – kazao je Žarković.

Uručene karikature sa katalozima pored promocije nepušenja, kao zdravog načina života imaju i svoju edukativno - preventivnu funkciju, odnosno kao jedan vid prevencije, da i mladi i stariji, na jedan drugačiji način vide sve negativne strane pušenja po zdravlje.

„Istovremeno treba znati da pušenje predstavlja veliki materijalno - finansijski udar na budžet i džep pušača, ali i njegove familije. Pušenje u prostoru kojem je to zabranjeno, a tih prostora po Zakonu je veliki broj, prvenstveno mislimo na vaspitnoobrazovne i zdravstvene ustanove, predstavlja stoga nepoštovanje crnogorskog Zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda donesenog 2019. Godine” – rečeno je iz Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније