Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marko Terzić, TVCG

13. 12. 2023. 20:16 >> 20:16
1
Čitaj mi:

ZLOČINCI NEKAŽNJENI

Žrtve logora "Lora" i NVO traže revidiranje sporazuma sa Hrvatskom

Na današnji dan 1991. godine, osnovana je 72. Bojna vojna policija Hrvatske vojske čiji su pripadnici u logoru Lora, kako podsjećaju iz NVO sektora, počinili zločine i prema nikšićko-šavničkoj grupi koja je tada bila u sklopu JNA. Zbog tog slučaja, poznatog kao "Lora 3", kako ističu, niko nije odgovarao. O strahotama koje je prošao svjedoči jedna od žrtava Veselin Bojović.

"Na moje oči je ubijeno pet, šest ljudi. Ja sam kovao improvizovane sanduke za njih, od sanduka od municije. Mučeni su dok nijesu dušu ispustili. Gledao sam svojim očima na krugu dvojicu Vuka Kneževića i ovog momka drugog. Teško, šta da pričam i kako", prisjeća se Bojović.

Takvi prizori kojima je svjedočio Veselin dogodili su se prije više od 30 godina kada je bio zarobljen 125 dana u Lori, vojnom zatvoru u Splitu.

Sjećanja na dešavanja s početka devedesetih godina prošlog vijeka, ne blijede.

"To ti dođe u toku noći braćo, probudiš se i dođe ti pred oči, mučenje, jaukanje, vriska, katastrofa. Vidi se po meni šta sam osjetio, svašta sam osjetio, od čizama, od indikatora na struju, prikopčavanja, od bačanja po podovima. Najviše batinjanja tog brate, eto maltretiranja", priča Bojović.

Do danas kažu u NVO sektoru niko nije procesuran zbog slučaja "Lora 3" koji je na neki način stavljen pod tepih, i to kako ističu zahvaljujući sporazumu između tužilaštava Crne Gore i Hrvatske koji je potpisan prije 17 godina.

Aleksandra Dubak iz Građanske alijanse kaže da bi Crna Gora mogla nešto uraditi, odnosno pokrenuti neke postupke.

"Bitno je da se revidira taj sporazum koji je potpisan prije 17 godina. Mi smo u aprilu ove godine imali najave iz tužilaštva da će se pokrenuti neki postupak revidiranja sporazuma, međutim od tad nemamo novih informacija da li je do toga zaista došlo", kazala je Dubak.

Iz Udruženja boraca ratova od 1990. navode da je u pitanju, sporazum u kojem postoji nejednakost.

"To je jednostrani sporazum kojim se za krivično djelo ratni zločin gone samo crnogorski državljani koji su počinili ratne zločine u Hrvatskoj, ali ne i obrnuto", kaže Radan Nikolić predsjednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva, saopštili su nam da su ove godine počeli rad na revidiranju sporazuma i najavili da će u narednom periodu biti ostvarena i komunikacija sa Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske.

Podsjećamo 13. decembra 1991. godine osnovana je 72. Bojna vojna policija Hrvatske čiji su pripadnici počinili kako navode naši sagovornici, zločine u Lori.

Veselin Bojović bio je jedan od nekoliko stotina rezervista JNA koji su bili zarobljeni u Hercegovini i transportovani u logor koji je bio na lokaciji nekadašnje istoimene luke. Pokrenuto je nekoliko istraga, a suđenje je okončano u tzv predmetu "Lora 1" i "Lora 2" koji se odnose na zločine nad srpskim civilima, gdje je utvrđena komandna odgovornost.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније