Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

08. 12. 2023. 15:24 >> 15:25

ŠIMUN SA PREDSTAVNICIMA AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE

Zajedničkim projektima do stabilnog i održivog zdravstvenog sistema

Ministarstvo zdravlja i Američka privredna komora (AmCham) u narednom periodu unaprijediće saradnju, koja je i do sada bila na visokom nivou, kako bi zajedničkim projektima ojačali zdravstveni sistem, koji će biti orjentisan na pacijente, kao i na kadrovsko i infrastrukturno ojačavanje i stvaranje kvalitetnog radnog okruženja, kroz modernizaciju i opremanje zdravstvenih ustanova, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Nakon sastanka ministra zdravlja Vojislava Šimuna sa delegacijom Američke privrede komore, koju je predvodila Svetlana Vuksanović, predsjednica Upravnog odbora ovog renomiranog udruženja, je ocijenjeno da AmCham na partnerskim osnovama sarađuje sa Ministarstvom zdravlja i ostalim vodećim institucijama i lokalnim i međunarodnim organizacijama, sa ciljem da se identifikuju i primjene propisi i najbolje prakse u oblasti zdravstva.

"U tom smislu, kroz program „Vladavina dijaloga“, čija je realizacija u toku, intenzivirana je saradnja između AmCham-a i naših institucija u domenu sveukupnog jačanja javnog zdravlja, unapređenja politika i mjera za obezbjeđivanje kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti ljekova, kao i na polju modernizacije zdravstva. Kao dva strateška pravca razvoja definisani su digitalna transformacija zdravstvenog sistema i dostupnost inovativnih ljekova u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da ima više oblasti za saradnju, u prvom redu ekspertska i finansijska pomoć u oblasti farmakoekonomike, prevenicije bolesti koje najviše opretećuju populaciju, kao što su hronične nezarazne bolesti, kontrole kvaliteta, akreditacije, nabavke savremene medicinske opreme i drugim.

"Predstavnici AmCham upoznali su ministra zdravlja da njihov Komitet za zdravlje trenutno radi na sveobuhvatnom projektu pripreme izvještaja o procjeni zdravstvenog i farmaceutskog tržišta u Crnoj Gori. Izvještaj se bazira na uporednoj analizi među referentnim zemljama, koje uključuju Crnu Goru, Sloveniju, Italiju, Rumuniju, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Glavni cilj ovog istraživanja je, kako su naveli, da se identifikuju i definišu ključna područja razvoja za Crnu Goru u sektoru zdravstva", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније