Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

06. 12. 2023. 14:20 >> 15:41

ROVČANIN ZA PORTAL

Zakazaće posebnu sjednicu Odbora zbog PISA rezultata

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore, Nikola Rovčanin, zakazaće posebnu sjednicu tog tijela zbog loših rezultata crnogorskih učenika na PISA testiranju. On je za Portal RTCG ocijenio da dobijeni podaci ukazuju na crveni alarm u obrazovnom sistemu države i traže hitnu mobilizaciju za sprovođenje ozbiljne reforme.

U Crnoj Gori PISA testiranje je sprovedeno u aprilu i maju 2022, među 5.793 učenika iz 63 škole, čime je obuhvaćeno 93% ukupne populacije ovog uzrasta. PISA testiranje sprovedeno je iz matematike, čitanja i nauke.

Rovčanin je uvjeren da je nova ministarka prosvjete, sagledavajući kompletan sistem i situaciju, u njemu već preduzela adekvatne korake.

"Obrazovni sistem se planira dugoročno, a dobri li loši rezultati dolaze nakon proteka najmanje jedne ili više decenija. Danas imamo posledice ranijeg planiranja, prije 10- 20 godina kao i pristupa reformama, ali i cjelokupnom obrazovnom konceptu. Na sjeveru države naročito, imamo neuslovne škole, probleme sa prosvjernim kadrovima, nedostatak prevoza učenika, dakle čak i elementarno neispunjene uslove, a da ne govorimo o zaostacima iz oblasti IT obrazovanja, digitalne opremljenisti i unaprijeđenja tog segmenta", istakao je predsjednik Odbora za Portal Javnog servisa.

Dodaje da je veoma važno da se da riječ struci, kako bi na bazi stručnih imputa oblikovali najadekvatnije odluke.

Svakako, zaključuje Rovčanin, Odbor će dati puni doprinos u tom procesu.

PISA je najveće međunarodno testiranje u oblasti obrazovanja. Ove godine učestvovalo je 690.000 petnaestogodišnjaka iz cijelog svijeta.

Od 2000. godine, kada je OECD pokrenuo program, u PISA istraživanju je učestvovalo više od 80 zemalja i regija.

PISA istražuje da li učenici znaju u stvarnom životu primijeniti ono što su naučili u školi. Testiraju se čitanje, matematika i nauka, ali i inovativne oblasti, kao što je timsko rješavanje problema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније