Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Nena Drašković / RCG ]

08. 03. 2024. 15:53 >> 18:22
Čitaj mi:

KRIZA

Za rješenje situacije u Šavniku u igri nekoliko opcija

Da bi Vlada uskoro mogla pokrenuti postupak za uvođenje prinudne uprave u Šavniku, što bi dovelo do novih lokalnih izbora u toj opštini, vijest je koja još uvijek nije zvanično potvrđena. Međutim, da bi što hitnije trebalo riješiti situaciju u toj opštini, kaže poslanik Demokrata Nikola Rovčanin.

Ističe da su se i na Odboru za izbornu reformu čije član čuli određeni predlozi koji bi vodili ka razrešenju situacije u Šavničkoj opštini. Na raspolaganju su, napominje Rovčanin, nekoliko modaliteta, među kojima i uvođenje prinudne uprave.

"Dakle, jedan od predloga je bio i izmjena i dopuna Zakona o biračkom spisku, ali i neki drugi modaliteti. Međutim, sada imamo situaciju da nema još sjednice Odbora i izmjena zakona i vlada Crna Gora mora naći određeno legalno i legitimno rešenje zasnovano na zakonu", istakao je Rovčanin.

Predsjednik opštine Jugoslav Jakić kategoričan je da ni po Ustavu ni po zakonu nije moguće uvođenje prinudne uprave i poziva se na član 185 Zakona o lokalnoj samoupravi.

"Svima je jasno, Vladi i ministarstvu ponajviše da bi to bila zloupotreba zakona i kršenje Ustava. Član član 185 Zakona o lokalnoj samoupravi jasno propisuje kada Vlada može raspustiti skupštinu, odnosno uvesti odbopr povjerenika, a to je kada skupština opštine duže od šest meseci ne održava sjednice ili ne izvršava odluke nadležnih sudova, što svakako nije slučaj sa opštinom Šavnikom", saopštio je Jakić.

 I pravnik Veselin Radulović smatra da nema uslova za uvođenje prinudne uprave u šavničkoj opštini.

"Vlada to može uraditi kada Skupština opštine ne zasijeda duže od šest meseci, kada ne izvršava odluke nadležnih sudova ili kada ne izvršava obaveze utvrđene zakonom. Mislim da u ovom slučaju ti uslovi ne postoje, imamo jednu situaciju koja jeste specifična, to je opšte poznato, vezano za nemogućnost sprovođenja izbora, ali mislim da bi bilo preširoko tumačiti ovu odredbu na taj način da vlada može po zakonu prvo upozoriti skupštinu opštine na ove propuste a zatim ako se oni nastave da uvede jednu vrstu prinudne uprave. Mislim da bi takva odluka bila suprotna Zakonu lokalnoj samoupravi", naveo je on.

Zato je jasno, poručuje Jakić, da bi uvođenje prinudne uprave bilo potez bez presedana, te da partije koje su vladajuća većina, kako tvrdi, drže proces u blokadi.

"Pokušavaju da kroz razne načine zakonske, odnosno da iskoriste svoje institucionalne mehanizme danas kako bi došli do političke prevage u Šavniku", naveo je on.

Jakić zaključuje da se uvođenje prinudne uprave u Šavniku neće dozvoliti, te da će partije koje su na vlasti u toj opštini čvrsto stajati na dosadašnjim principima.

Podsjećamo, krajem decembra održana je sjednica lokalnog parlamenta, a naredna je, kako je najavio Jakić, za desetak dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније