Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

30. 11. 2023. 16:37 >> 16:37

KONFERENCIJA

Nastava mora da prati digitalni razvoj

Nastavni proces treba da se poboljša u digitalnom smislu, da se uvode nova digitalna sredstva i platforme koje će podići nivo nastave u školama. Činjenica je da se djeca već informišu, edukuju i stiču znanja u digitalnom svijetu, a nastava treba i mora da prati taj proces i Ministarstvo prosvjete insistira na razvojnim projektima upravo u tom pravcu, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu prosvjete nauke i inovacija Dragan Bojović, na konferenciji "Digitalno obrazovanje za ljudska prava" koji je danas održana u Podgorici u organizaciji NVO "Juventas".

"Činjenica je da se naša djeca već informišu, edukuju i stiču znanja u digitalnom svijetu. Nastava, naravno, treba i mora da prati taj proces i Ministarstvo prosvjete insistira na razvojnim projektima upravo u tom pravcu. Jedan od njih je nabavka računarske opreme za obrazovno-vaspitne ustanove u Crnoj Gori u iznosu od 6,3 miliona eura, čime će se obezbijediti 50 odsto potreba škola", kazao je Bojović.

Nastojaće, dodao je, da u što skorijem vremenu obezbijedimo 100 odsto potreba naših škola.

"Imamo resurs 'Digitalna škola' koja omogućava online kolaboraciju svih aktera u obrazovanju, ali i dostupnost velikog broja digitalnih sadržaja za samostalno online učenje", naglasio je državni sekretar.

Dodao je da je u školama sprovedeno SELFIE istraživanje kako bi se sagledala digitalna zrelost koju su učenici ostvarili, a da od naredne školske godine počinje i SELFIE istraživanje za nastavno osoblje koje će pokazati gdje su nedostaci tj. koliko se nastava u tom smislu može unaprijediti.

Bojović je istakao razvoj elektronskih usluga za sve građane kako bi se olakšao upis, komunikacija i interakcija svih zaintersovanih građana sa obrazovnim sistemom.

"Treba imati u vidu da je tehnologija pomoćno sredstvo, a ne cilj po sebi, što nam je pokazala kriza sa koronom. Omogućeno nam je da sa jedne strane, razvijemo digitalne platforme, ali se sa druge strane pokazalo da je vrlo važan i nastavnik i živi kontakt između nastavnika i učenika. Strateški nam je bitna digitalizacija i osavremenjivanje nastave, ali i reafirmacija položaja i ugleda nastavne profesije. Ne smijemo zanemarivati ni jedan ni drugi proces, već ih usklađivati, kako bi se ostavrivali najbolji rezultati", naglasio je Bojović.

Na konferenciji su, pored ostalih, učestvovali i Stiven Drejkon, predstavnik Američke ambasade, Ivana Vujović, direktorica NVO "Juventas", Goran Šuković iz CEO Logate Instituta, profesorica CSBH i medijske pismenosti Svetlana Koprivica, kao i Nevena Čabrilo iz Zavoda za školstvo, koja je govorila o procesu digitalizacije u obrazovnom sistemu Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније