Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

29. 11. 2023. 14:06 >> 14:07

JAKŠIĆ STOJANOVIĆ

Razmotraju da medijska pismenost bude obavezan predmet

U vremenu kada su informacije sve više dostupne, posebno preko društvenih mreža, medijska pismenost dobija zasluženo mjesto i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će u narednom periodu razmotriti da reformom obrazovanja, medijska pismenost postane obavezan predmet“, kazala je ministarka tog resora Anđela Jakšić-Stojanović tokom razgovora sa šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Dominik Vag.

Na jučerašnjem sastanku razgovarano je o zajedničkim projektima koje su, u okviru OEBS-ove agende, sprovodili nekadašnje Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke, sa posebnim akcentom na dvije bitne teme.

Prva tema je „Eliminisanje rodnih stereotipa iz obrazovnog sistema Crne Gore”, prevashodno u školskim programima i udžbenicima, kako je previđeno Nacionalnom strategijom za rodnu ravnopravnost.

“Druga važna tema sastanka bila je medijska pismenost i literatura za taj izborni školski predmet, s obzirom na aktivnosti Misije OEBS-a u oblasti medijske pismenosti i kontinuiranu saradnju koju ima sa predstavnicima medija u Crnoj Gori. Sagovornice su zaključile da su ove dvije teme izuzetno značajne za obrazovanje mladih, posebno s aspekta unaprjeđenja ljudskih prava i demokratskih procesa u društvu, kao i obrazovanja XXI vijeka koje zahtijeva razvijanje vještina kritičkog mišljenja i rješavanja problema. Posebno zadovoljstvo su iskazale sprovedenim aktivnostima na rodnoj analizi školskih programa i u djelu digitalne škole i predmeta medijske pismenosti, usaglasivši se o njihovom nastavku i u 2024. godini”, navodi se u saopštenju.

Šefica Misije Dominik Vag je pohvalila rad Ministarstva na analizi nastavnog plana i programa osnovnih škola koja mapira prisustvo rodnih stereotipa i tako daje aktivan doprinos u sprovođenju Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost.

“Kazala je da Misija OEBS-a cijeni napore Ministarstva ka unaprjeđenju rodne ravnopravnosti u školama, kao što su obuke za nastavnike o inkluzivnom obrazovanju, rodnoj ravnopravnosti i prevenciji nasilja. Gospođa Vag je zaključila da Misija OEBS-a, na zahtjev Ministarstva, podržava proizvodnju dijela sadržaja za digitalnu školsku platformu za učenike, roditelje i prosvjetne radnike www.digitalnaskola.edu.me, te da aktivno radi na razvijanju sadržaja na temama medijske pismenosti, stereotipa i digitalne bezbjednosti”, piše u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније