Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

28. 11. 2023. 15:30 >> 16:01
2

APEL 19 NVO

Hitno i odlučno kazniti prijetnje zbog izražavanja mišljenja

Devetnaest nevladinih organizacija uputilo je apel nadležnim institucijama da se hitno i odlučno kazne prijetnje zbog izražavanja mišljenja. Zahtijevaju od državnog tužilaštva, Uprave policije i nadležnih sudova da hitno istraže, procesuiraju i adekvatno u krivičnom postupku kazne direktne prijetnje smrću koje su upućene Ljubomiru Filipoviću, političkom analitičaru i kolumnisti.

Kako navode u saopštenju, Filipović je dobio prijetnje smrću, prijetnje silovanjem njegovog djeteta, a prijetnje nasiljem upućene su i Jani Vlahović, novinarki i istoričarki, na društvenoj mreži X, a zbog njihove kritike emitovanja pjesme "Veseli se srpski rode" prilikom izlaska reprezentacije Republike Srbije na Dejvis kupu.

"Osuđujemo i bezbrojne vulgarne uvrede koje su upućene Ljubomiru Filipoviću i Jani Vlahović, a koje su podložne procesuiranju u prekršajnom postupku. Posebno zabrinjava činjenica da je Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbacilo sve prijave koje je Filipović ranije podnio zbog upućenih prijetnji, osim jedne zbog koje je Sud za prekršaje u Budvi kaznio povratnika krivičnih djela minimalnom novčanom kaznom u iznosu od 250 eura", navode u saopštenju HRA.

Izostanak hitne i odlučne reakcije nadležnih organa i nekažnjavanje počinilaca očigledno ohrabruje pojedince da nastave da pozivaju na nasilje prema ljudima zbog njihovog mišljenja, što je nezakonito i neprihvatljivo u demokratskom društvu.

"Država mora odlučno braniti pravo na slobodu izražavanja od onih koji bi da ubiju, siluju i slično, a pozive na linč neistomišljenika spriječavati i kažnjavati. Pozivamo državno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova da obavijeste javnost o preduzetim radnjama u ovim slučajevima i apelujemo na Upravu policije da pruži adekvatnu zaštitu osobama koje u kontinuitetu dobijaju direktne prijetnje smrću", navode u HRA.

Ističu i da je potpuno neprihvatljivo i zabranjeno ispoljavanje agresivnog nacionalizma i svakog drugog oblika govora mržnje prilikom sportskih i drugih javnih manifestacija, bilo da su Dejvis kup, fudbalske utakmice lokalnih klubova ili društvene mreže.

NVO koje su se pridružile apelu su Akcija za ljudska prava (HRA), Asocijacija Spektra, Centar za ženska prava (CŽP), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za istraživačko novinarstvo (CIN CG), Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, Centar za monitoring i istraživanja (CeMI), Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Centar za demokratsku tranziciju (CDT), Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Centar za građanske slobode (CEGAS), Crnogorska LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro, Institut za medije Crne Gore (IMCG), Juventas, Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG), PRIMA, Sigurna ženska kuća (SŽK), Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG), Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG).

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније