Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.Т.

24. 11. 2023. 15:20 >> 15:35

TUŽILAČKI SAVJET

FBI nije uključen u istragu o ubistvu Jovanovića

Na sjednici Tužilačkog savjeta (TS) saopšteno je da je nakon objavljenih tekstova u medijima da je u istragu o ubistvu Duška Jovanovića uključen FBI, postupajuća tužiteljka dobila odgovor od Uprave policije nijesu angažovane strane službe u tom slučaju.

U dodatnom izvještaju Tužilaštva u predmetu Duška Jovanovića, navodi se da je od aprila ove godine saslušano sedam svjedoka, a da će u narednom periodu donijeti odluku i za eventualno ponovno saslušanje nekih drugih svjedoka.

Nakon objavljenih tekstova u medijima da je u istragu uključen FBI, saopšteno je kako su iz Uprave policije odgovorili da nisu angažovane strane službe.

Vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca Tatjana Begović kazala je rukovoditeljki Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, Lepi Medenici, da je pozvana na sjednicu zbog izvještaja o radu i izazova sa kojima se susrijeću. 

Medenica je kazala da je godinama nepopunjenost tužilačkih mjesta problem, a prošle godine su imali alarmantu situaciju.

"Imajući u vidu koji je to broj suđenja. Ja sam krenula u priču sa Upravom za imovinu i sa Upravom policije kako bi se određeni predmeti iz depozita (to su velike količine droga) da se negdje izmjeste. To je sada zastalo vjerovatno zbog ovih dešavanja. Prošli put sam ukazala da su najniže zarade u tužilaštvu - zarade u Višem državnom tužilaštvu", kazala je Medenica. 

Na pitanje da li je kao čelnica Višeg tužilaštva zadovoljna radom na predmetu ubistva Duška Jovanovića, ona je rekla da je u vremenu njenog mandata otvoreno više predmeta.

"Ti predmeti su se radili apsolutno istog časa kad smo dobili informaciju. Dežurni tužilac je istog momenta preduzimao radnje. Vjerujte tu smo djelovalo promtno istog časa", kazala je Medenica.

Ona smatra da tužilaštvo preduzima sve aktivnosti i prikuplja sve što može da dođe do nečega.

"Do čega ćemo doći, prošlo je 20 godina, zaista ne mogu reći", rekla je Medenica. 

Član TS-a Stevo Muk kazao je da je važno otkriće kokaina u magacinu "Volija" i pronalazak kokaina za koji su optuženi Budimir i Marina Krstović, u Zeti 2021. godine.

"Ni za jedan ni za drugi slučaj nemamo osuđeno lice. Da li sad to što su tužioci i policajci samostalno i po nalozima tužilaštva radili, da li smatrate da se nešto može unaprijediti u postupanju", pitao je Muk. 

Medenica je rekla da je izostala dobra komunikacija. i da je možda i izgubljen kvalitetni priliv dokaza. 

"Ono što je moglo Više državno tužilaštvo da uradi, uradilo je. Što se tiče predmeta o kokainu u magacinu "Volija" to je SDT preuzelo i vodilo istragu. Sedam dana prije nego što je isticao rok za istragu, nama je dostavljen (u toku praznika) predmet. I za kratak period neko od naših tužilaca trebalo je da uđe u predmet da ono što se radilo šest mjeseci u SDT-a da ispita, napravi akt i donese odluku. Mi smo uradili što smo mogli i ta optužnica nije prošla. Mislim da treba da bude jača komunikacija između SDT i Višeg tužilaštva", kazala je Medenica.

Na sjednicu je pozvan i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, kako bi članove TS upoznao sa rezultatima rada i izazovima u radu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).  

Novović je, govoreći o predmetima koji se odnose na Skaj aplikaciju, kazao da analiza tih komunikacija zahtijeva utrošak vremena što prelazi osmočasovno radno vrijeme.

"Tužioci su provodili po 110,120 časova prekovremenog rada u toku jednog mjeseca", kazao je Novović.

Član TS Stevo Muk pita koliko finansijske istrage doprinose da dođu do drugih dokaza. 

Novović je rekao da se to dešava u najvećem broju sada započetih predmeta.

"Međutim, brzo nećemo doći do rezultata u smislu krajnjeg oduzimanja imovine jer je potrebno da se dođe do pravosnažne presude. I osnovna i viša tužilaštva imaju mogućnost vođenja finansijske istrage i pokretanja postupaka privremenog i trajnog oduzimanja imovine. Da li smo dolazili do važnih dokaza jesmo - i u tim finansijskim istragama koje su se ticale nekih tokova novca", naglasio je Novović. 

Muk je pitao glavnog specijalnog tužioca i kako misli da bi trebalo da izgleda Zakon oduzimanju nezakonito stečene imovine. 

Novović tvrdi da je postojeći zakon dobar ako bi funkcionisao sudski sistem i u razumnom roku se dolazilo do pravosnažnih presuda. Smatra da bi u taj postupak eventualno trebalo ulaziti prije pravosnažnosti presude. 

Kako naglašava, odluka o uvećanju broja tužilaca u SDT će do stvaranja prostornih uslova ostati mrtvo slovo na papiru. 

"Nema dovoljno kapaciteta za te tužioce. U budućnosti treba da se pokuša eventualno smanjenje nadležnosti SDT-a, pogotovo na ova djela koja se odnose na visoku korupciju. Odnosno, u tom smislu ako bude raspoloženja da se izvrši izmjena i da SDT bude nadležno za krivična djela visoke korupcije, kad to djelo izvrši visoki javni funkcioner a ne javni funkcioner", kazao je Novović.

Kako je rekao, to je nešto što je navedeno i u izvještaju Evropske komisije. 

"Kada se to desi onda će moći da se izvrši specijalizacija specijalnih tužilaca. Rezultati rada SDT-a u najvećoj mjeri zavise od učinkovitosti SPO. Jutros sam imao sastanak sa rukovodiocem i određenim brojem službenika SPO-a i 22 policijska službenika su trenutno aktivna", saopštio je Novović. 

Muk kaže da su više puta iz medija dobili informacije o različitim pogledima na dinamiku preseljanja u staru zgradu Vlade. 

"Mi smo tražili informacije od SDT i od Vlade ranije da nam daju više informacija o tome kako je ta cijela komunikacija tekla. Šta se promijenilo u međuvremenu", pitao je Muk glavnog specijalnog tužkioca.

U zgradi stare vlade se, pojašnjava glavni specijalni tužilac, trenutno nalazi sedam institucija.

"Dogovoreno je sa Ministarstvom pravde da se preseljenje u staru zgradu vlade odvija u tri faze. Zasad nijesu utvrđeni rokovi. Dogovoreno je firmiranje radne grupe koja će pratiti cijeli proces. Da je postojala mogućnost da se SDT preseli u te prostorije mi bismo to odmah uradili", konstatovao je Novović.

Jovović: Čudno da tužioci prave ovakve propuste... 

Član Tužilačkog savjeta Filip Jovović apelovao je na sve državne tužioce da se striktno pridržavaju procesne discipline tako što će poštovati sve prerogative svih učesnika u postupku.

Deveta tačka odnosila se na postupanja u predmetu Abu dabi fonda, što je pokrenuo Jovović.

"Poenta dostavljanja ovog izvještaja su bili novinski navodi da su u tom postupku učinjeni procesni propusti. Zato sam htio da se Tužilački savjet upozna s tim detaljima", kazao je Jovović.

Njegov uutisak je, kako je kazao, da je nedopustivo da tužioci koji su postupali u ovom predmetu, a za koje se vezuju procesni propusti, dozvole sebi da učine ovakve propuste.

"Iz ovakvog izvještaja ne mogu da zaključim da je prosto propust ili previd. Zaista je nezamislivo da specijalni tužioci dozvole sebi da prave ovakve propuste", istakao je Jovović.

Dodaje da je imao slično iskustvo u drugom predmetu.

"Potrebno je da se posebno vodi računa o procesnoj displini, ne samo tokom faze istrage i da se ovakvi propusti više ne dešavaju jer ne znam šta će da bude ishod ovog postupka, da li ce ovo imati uticaj. Vidimo da ce Radonjić ponovo saslusati neke svjedoke", kazao je on na sjednici TS.

Smatra i da bi TS trebalo da apeluje na svetužioce da vode računa, kako ovakve stvari ne bi odugovlačile postupke.

"Meni je čudno da tužioci s toliko staža čine ovakve propuste, otvara se sumnja da li su imali druge namjere ili ne. Ovakvi propusti štete ugledu tuzilaštva", dodao je Jovović.

Muk je istakao da je saglasan sa Jovovićem.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније