Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 04. 2014. 08:14 >> 08:37
5

ZAKON O KORUPCIJI

Vlada odbila američke amandmane

Vlada Crne Gore odbacila je amandmane američke ambasade u Podgorici na Nacrt zakona o sprečavanju korupcije čiji je cilj bio da se poboljšaju odredbe o zabrani nelegalnog bogaćenja javnih funkcionera.

 

Konkretno, Vlada nije prihvatila američki predlog da novi zakon sadrži odredbu da je javni funkcioner dužan da potpiše i potvrdi tačnost svog izvještaja o prihodima i imovini pod punom krivičnom odgovornošću, te da se predvide krivične sankcije, uključujući i zagtor, u situacijama kada javni funkcioner namjerno daje netačne i nepotpune podatke u izvještaju.

To pokazuje izvještaj Ministarstva pravde o javnoj raspravi o Nacrtu zakona o sprečavanju korupcije, a usvajanje tog akta važan je element Akcionog plana za poglavlje 23 u pregovorima sa EU, a novi zakon treba da normira formiranje agencije za antikorupciju.

Po izvještaju o javnoj raspravi, u koji je Dan imao uvid, u ambasadi SAD-a na čijem je čelu Sju Kej Braun smatraju da je novčana kazna u iznosu od 500 do 2.000 eura za dostavljanje lažnih materijalnih podataka prilikom podnošenja izvještaja o prihodima i imovini, nedovoljna.

„To je očigledno nedovoljno da bi se obeshrabrilo prikrivanje sredstava stečenih putem korupcije. Štaviše, u skladu sa uobičajenim primjerima dobre međunarodne prakse, ovakvi izvještaji o prihodima i imovini podnose se pod prijetnjom kazne za krivokletstvo“, ocijenili su iz ambasade.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније