Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 11. 2023. 08:40 >> 08:40

NOVINARI O NAJNOVIJIM AFERAMA

Nakon američkih sankcija potrebna istraga SDT-a

Urednik Portala RTCG i novinar istraživač Marko Vešović u jutarnjem programu "Dobro jutro Crna Goro" govorio je o najnovijim slučajevima hapšenja i aferama koje potresaju crnogorsku javnost. Vešović je podsjetio na detalje iz nedavno objavljenog izvještaja Evropske komisije, u kojem je, između ostalog, izražena zabrinutost zbog dugog trajanja sudskih procesa.

"Viši sud je u kolapsu. To je institucija koja je dovedena na ivicu funkcionalnosti. Imamo situaciju da se uhapšen bivši direktor Uprave polcije gospodin Slavko Stojanović. Juče smo imali priliku da vidimo zabrinjavajuću stvar, da je novcem organizovanog kriminala, ukoliko su tačni medijski navodi, finansirano donošenje presuda, pa i ona za takozvani "Državni udar". Ako je tačno, tužilaštvo mora da reaguje", ocijenio je Vešović.

Neki početni koraci u borbi protiv korupcije su se, smatra on desili.

Novinarka Mila Radulović smatra da hapšenje Stojanovića šalje zabrinjavajuću poruku.

"On je ko zna koja osoba sa visokih pozicija koja je uhapšena. U zatvoru je bivši direktor UP Veselin Veljović, tamo je bila bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, tamo je državni tužila Saša Čađenović. Sve više ličimo na neku latino američku zemlju", kazala je Radulovićeva.

Radulović je problematizovala juče objavljene detalje iz SKY prepiske, u kojoj se navodi da su uhapšeni pripadnik ANB-a Petar Lazović i odbjegli policajac Ljubo Milović pokušali da novcem obezbijede odgovarajuću presudu u aferi "Državni udar".

Ona je ukazala da su godinama i decenijama jedino su mediji koji nijesu bili pod konrolom DPS-a i nevladin sektor, posebno NVO MANS ukazivali na kriminal i korupciju.

Vešović se osvrnuo i na Crnu Listu SAD-a na koju su stavljeni crnogorski biznismeni Branislav Brano Mićunović i Miodrag Daka Davidović.

"Dva lica iz Crne Gore su uvrštena na američku crnu listu. To nameće zadatak i našim institucijama da se vidi na osnovu čega američka ambasada bazira takve zaključke. Očekujem istragu", istakao je Vešović.

Ukazao je na činjenicu da institucije u prethodnom periodu nijesu reagovale na pravi način prilikom rješavanja pitanja organizovanog kriminala i korupcije, ali je, kako smatra pitanje političke volje ključno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније