Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.B. ]

14. 11. 2023. 08:29 >> 20:10

UPRAVA ZA BEZBJEDNOST HRANE

Trihineloza široko rasprostranjena, pregled mesa obavezan

Sezona klanja svinja i sezona lova na divlje svinje je u toku, pa Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove podsjeća držaoce svinja i lovce da su obavezni da izvrše pregled mesa na trihinelozu.

Iz Uprave su podsjetili da je trihineloza široko rasprostranjena, pa se ovi paraziti mogu naći kod skoro svih sisara.

Kao izvor zaraze za ljude, najznačajnija je svinja (domaća i divlja), te rjeđe druge životinje (medvjed, konj) čije meso takođe može biti izvor zaraze.

"Jedini siguran način zaštite ljudi od bolesti trhineloze jeste pregled mesa na prisustvo larvi parazita. Pregled se vrši nakon klanja odnosno odstrijela, a prije konzumiranja mesa ili pripreme proizvoda i prerađevina od mesa svinja. Pregled mesa obavljaju veterinari – doktori veterinarske medicine, u veterinarskim organizacijama", pojasnili su iz Uprave. 

Dodali su u saopštenju da držalac svinja, odnosno lovac, veterinarskoj ambulanti ili Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u Podgorici treba da dostavi adekvatne uzorke uzete sa svih trupova životinja, a meso koristiti tek nakon potvrde da je uzorak negativan na trihinelozu.

"Potrebno je, nakon rasijecanja trupa i odstranjivanja unutrašnjih organa, uzeti uzorak od svih zaklanih domaćih ili odstrijeljenih divljih svinja, svih starosnih kategorija, bez izuzetaka. Kao reprezentativan uzorak za pregled uzima se komadić mesa sa korijena dijafragme, koja dijeli grudnu od trbušne duplje, i to njen mišićni dio kojim se dijafragma vezuje za kičmeni stub (sa korijena dijafragme na prelazu mišićnog u tetivasti dio). Uzorak mora biti najmanje veličine oraha (cca 100 gr), uzet i sa lijevog i sa desnog roga dijafragme", pojasnili su iz Uprave. 

Prema njihovim riječima, soljenje, sušenje i dimljenje kao ni termička obrada mesa nijesu siguran način za uništavanje ovog parazita.

"Suhomesnati proizvodi bili su uzrok mnogih potvrđenih slučajeva trihineloze kod ljudi. Meso zaražene životinje, kao i mesne prerađevine i proizvodi za koje se utvrdi da su zaraženi trihinelom, nije za ljudsku upotrebu – ne smije se prerađivati, odbacivati niti konzumirati već se obavezno uništava u skladu s propisima, po rješenju veterinarskog inspektora. Kako je u poslednje vrijeme veoma rasprostranjena ponuda (i prodaja) mesa i prerađevina od mesa svinja putem interneta na društvenim mrežama, obavještavamo eventualne kupce ovako ponuđenog mesa ili proizvoda da, ako se odluče za ovakav način snabdijevanja, preuzimaju i odgovornost za njihovo i zdravlje njihove porodice s obzirom na nepoznatu zdravstvenu ispravnost pa samim tim i rizik od infekcije trihinelom. Za razliku od mesa svinja iz domaćinstava, koje se koristi za sopstvenu upotrebu, gdje je odgovornost za pregled na samom držaocu svinja, svinjsko meso iz odobrenih klanica, obavezno se pregleda na liniji klanja od strane ovlašćenih veterinara i potrošači mogu biti sigurni u njegovu bezbjednost. Ovo je prilika da još jednom podsjetimo potrošače da meso, ali i sve druge vrste hrane, kupuju samo u registrovanim objektima za prodaju. Problem je globalan, odgovornost individualna, a preventiva pregledom mesa jednostavna. Budimo odgovorni, zaštitimo sebe i druge", zaključili su u saopštenju Uprave. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније