Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

10. 11. 2023. 14:17 >> 15:16

DONACIJA SIMENSA

Na Elektrotehničkom fakultetu otvorena laboratorija u formi digitalne trafostanice

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici otvorena je moderna laboratorija u formi digitalne trafostanice za koju je najsavremeniju opremu i softverske licence, u vrijednosti od 15 hiljada eura, donirala kompanija Simens.

Tim povodom ministar energetike i rudarstva Saša Mujović sastao se sa direktorkom Siemensa u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, Medejom Lončar, koja je sa svojim timom posjetila Crnu Goru.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, riječ je o modernoj opremi vezanoj za elektroenergetiku i elektroenergetske sisteme, koja uključuje napredne savremene informaciono-komunikacione tehnologije, koje će omogućiti studentima novi nastavni sadržaj i praktičan rad sa najnovijim tehnologijama i na realnim modelima.

"Drago mi je što je povod današnjeg susreta realizacija uspješne saradnje Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i kompanije Siemens prije svega zbog naših studenata kojima su sada dostupne najsavremenije tehnologije u oblasti energetike omogućavajući im da budu još kompetentniji i konkurentiji za buduće poslovne izazove. Biti u korak sa tehnologijama danas kada smo svjedoci kontinuiranih i brzih promjena je ključno za dalju edukaciju inžinjerskog kadra u oblasti elektroenergetike i informaciono-komunikacionih tehnologija", kazao je ministar Mujović.

On smatra da je energetika sektor budućnosti i ogroman potencijal Crne Gore, a kako je kazao, razvoj stručnog kadra je sastavni dio strategije energetskog razvoja naše zemlje.

"Nadamo se da će partnerstvo sa kompanijom Siemens, koja je sinonim za inovacije i izuzetnost već 175 godina, upravo stvoriti neku novu pozitivnu energiju i motivaciju studentima", istakao je ministar energetike i rudarstva na početku sastanka.

Direktorka Simensa u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji Medeja Lončar zahvalila se ministru Mujoviću na podršci i saradnji čiji je rezultat upravo ova savremena laboratorija i dodala da je važno investirati u obrazovanje i buduće inovatore, stvarati fakultetske centre za praktično učenje i mlade suočavati sa stvarnim inženjerskim izazovima.

"Saradnja industrije i akademske struke je način kako se premošćuje jaz između teorije i prakse, a nove generacije uvode u realni svijet. Živimo u tehnološki najnaprednijem trenutku, onom u kojem su upravo tehnologije pokretači promjena, a progres zemalja zavisi od toga koliko smo spremni i inovativni", poručila je Lončar i dodala da donacija kompanije upravo ima svrhu da pomogne i pripremi buduće inženjere za svijet koji se ubrzano mijenja.

Sastanku su prisustvovali i izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema Ivan Asanović, direktor sektora Smart Infrastructure (Pametna infrastruktura) u Simensu Srbija Srdan Srdanović, direktorka odjeljenja Komunikacija i odnosa sa državnim institucijama za Adriatik region u kompaniji Simens Jovana Vukotić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније